Dražebník přestal platit drahám za majetek, dluží desítky milionů

nádraží

nádraží Zdroj: E15 Anna Vackova

Spolupráce Českých drah a dražební společnosti Clanroy při prodeji železničních nemovitostí končí fiaskem. Dražebník už řadu měsíců dluží drahám desítky milionů korun za prodaný majetek. Upozornil na to časopis Týden.

„V závěrečné fázi spolupráce skutečně došlo ke zpoždění plateb z úspěšných dražeb. Po jednáních se společností Clanroy byl dohodnut termín splacení k 31. prosinci 2013,“ uvedl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Jaký bude další postup drah v případě nedodržení dohody, neupřesnil.

Podle Šťáhlavského smluvní vztah s Clanroyem skončil už v polovině roku a od té doby se žádná dražba neuskutečnila. Přesto má Clanroy stále na webu samostatnou sekci, kde drážní nemovitosti prezentuje s tím, že termín dražby bude upřesněn. Dráhy pohledávku neupřesňují, podle zdroje E15.cz však činí přes 60 milionů korun. „Platící kupce to staví do situace, kdy se může ze strany drah jevit, že kupující nedostál svým závazkům,“ upozornil zasvěcenec, podle kterého je s podivem, že na účty Clanroy plyne nejen provize, nýbrž celá zaplacená suma.

Dráhy se prodejem nemovitostí každoročně vylepšují ztrátové hospodaření. Loni prodaly nemovitosti za půl miliardy, předloni dokonce za dvojnásobek. Ve známost vešel především prodej Sweerts-Šporkovského paláce v centru Prahy, který v roce 2011 v dražbě prodával právě Clanroy. Podařilo se jej vydražit na šestý pokus za 190 milionů korun.

Clanroy, jehož jediný akcionář sídlí na Seychelech, může mít přitom i jiné než drážní problémy. Podle informací E15.cz firmě kvůli stamilionovému dluhu obstavila účty Komerční banka. Ta to však kvůli bnkovnímu tajemství odmítla potvrdit. Server E15.cz oslovil i samotnou firmu, telefonicky byl odmítnut s poukazem na dovolenou, na e-mailový dotaz zatím nedostal odpověď.

Jak upozornil Týden, problémový vztah měl Clanroy i s Lesy ČR. Kontrakt tehdy zepsula zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu, která prohlásila smlouvu za extrémně nevýhodnou pro Lesy ČR. Následovalo i trestní oznámení, které podala tehdejší poslankyně Věcí veřejných Kateřina Klasnová. „Bylo tam několik problémů. Zatímco zakázka se týkala prodeje 1370 objektů, ve smlouvě už bylo uvedeno jen 950 objektů. Navíc tam docházelo k tomu, že ty firmy Lesům dlužily a neposílaly jim peníze z dražeb,“ řekla Týdnu Klasnová. Policie oznámení odložila.