Dvorní opravář vagonů ČD přišel o velkou zakázku

Dílny Janoza CZ

Dílny Janoza CZ Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Sedmiletá symbióza Českých drah a jejich dvorní opravárenské firmy Janoza CZ dostala povážlivé trhliny. Dráhy vypověděly Janoze rok starou smlouvu na opravu 32 rakouských vagonů za 70 milionů korun. Obě strany jsou sice skoupé na slovo, podle informací deníku E15 však zakázka nabrala výrazný skluz a dráhy nebyly spokojeny s kvalitou provedených prací.

„Vzhledem k tomu, že se smluvním partnerem vedeme jednání ohledně způsobu předání a převzetí vozů zpět, nebudeme další podrobnosti v tuto chvíli zveřejňovat,“ uvedl mluvčí drah Radek Joklík. Lze se tak dohadovat, že dráhy mají obavu z možného „uvíznutí“ vagonů v areálu Janozy CZ na pražském Zličíně. „Náš názor je, že práce je odváděna kvalitně. Nicméně v rámci dlouholetých dobrých obchodních vztahů jsme požádali soudní znalce o vyjádření k provedené kvalitě práce, abychom předešli všem nesrovnalostem,“ uvedl za Janozu finanční ředitel Ondřej Sedláček.

Janoza CZ podnikatele Marcela Javorského vyrostla na vlně takzvané humanizace. To je pojem, který dráhy razí pro více či méně kosmetické vylepšení starých vagonů. Patří sem například nahrazení koženky na sedadlech plyšem, přetěsnění oken, nové nátěry nebo záchody. České dráhy jsou pro opravárenskou firmu klíčový zákazník. Rozkol by mohl výrazně pokazit téměř pohádkový příběh jejího vzestupu.

Podle Sedláčka jsou z vypovězeného kontraktu hotovy čtyři vagony, dalších šestnáct je rozpracováno. Drážní zdroje přitom tvrdí, že vše už mělo být dávno hotovo. Ve sporu jde také o to, jak velkou částku dráhy za nedodělky zaplatí. Jaký bude další osud vagonů, zatím není jasné. Opravny Janoza CZ mají navíc s Českými drahami ještě smlouvu na další čtyři vozy, které mají být dodány do konce dubna.

Sedláček odmítá, že by firma měla finanční potíže, naopak je prý v optimální kondici. Úplný odchod největšího klienta by se ale beze ztrát neobešel. „Po případném ukončení spolupráce budeme muset přistoupit k radikálnějším řešením a k úsporám financí. To se samozřejmě promítne v první řadě do politiky zaměstnanosti,“ doplnil.

Janoza CZ loni dvakrát čelila insolvenčním návrhům pro neplacení faktur dodavatelům. Řízení byla ale po zaplacení na popud věřitelů zrušena.

Janoza CZ vznikla v roce 2007 v drážním depu v Praze v Michli, kde si pronajímala prostory od ČD. Dráhy celkem v rámci humanizace vypsaly vedle menších sérií tři velké zakázky za více než 200 milionů korun. Všechny tři získala Janoza CZ, v rámci své expanze posléze obsadila tovární areál na Zličíně, který opustil Siemens.