E-shopy si rozebírají české sklady

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Cushman & Wakefield

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
25
Fotogalerie

V české logistice mají čím dál pádnější slovo internetoví i tradiční obchodníci. Pronajímají si už větší množství skladů než třeba firmy z autoprůmyslu. Kamenné obchody a e-shopy loni podle poradenské společnosti Cushman & Wakefield tvořily zhruba třetinu celkové poptávky. Automobilové podniky třináct procent. Je to poprvé za poslední roky, co poptávka internetových obchodníků po halách převýšila společnosti navázané na automobilky.

„Obchodní centra se už tolik nestavějí, distribuční centra obchodů ano. Je to nový trend a zatím není jasné, kdy se zastaví,“ konstatoval Ferdinand Hlobil, šéf středoevropského průmyslového týmu poradenské společnosti Cushman & Wakefield.

Zatímco předloni připadala na e-shopy jen dvě procenta celkové poptávky po skladech, loni jejich podíl vyskočil na osmnáct procent. K tomu se přidávají transakce „kamenných řetězců“.

Nově posiluje logistiku například skupina Ahold, která provozuje řetězec supermarketů Albert. Nový sklad řetězce bude na lukrativní parcele mezi Hradcem Králové a Pardubicemi, kterou developer pořídil s pomocí poradenské společnosti 108 Investment Advisory.

„Distribuční centrum pro supermarkety a hypermarkety řetězce Albert v Březhradu u Hradce Králové doplní od jara příštího roku dvě dosavadní střediska umístěná v Olomouci a Klecanech. Areál nabízející 21 tisíc metrů čtverečních skladovacích ploch umožní větší flexibilitu při zásobování našich prodejen,“ vysvětlil mluvčí české části Aholdu Jiří Mareček.

Najít vhodné parcely pro novou průmyslovou výstavbu je přitom stále obtížnější. „Možností pozemků připravených s vydaným územním rozhodnutím rychle ubývá,“ připomněl Jan Hospodář, partner 108 Investment Advisory. Nový pronájem velkého skladu podepsala i zlínská skupina HP Tronic, provozovatel sítě obchodů s elektrem Euronics nebo e-shopu obchodu Kasa.cz.

Logistické centrum postaví s pomocí developera Prologis u dálnice D11 v Jirnech u Prahy. „Stávající sklady nám již nestačí. Nové kapacity budou větší a budou v nich technologie, které ve stávajících skladech nemáme,“ řekl šéf HP Troniku Daniel Večeřa. Skupina hodlá zahájit provoz v Jirnech na podzim. Pro začátek to bude znamenat 150 nových pracovních míst.

SkladySklady|E15