České sklady a fabriky lákají kapitál z Asie i Austrálie. Poptávka po pronájmech je rekordní

Poptávka po nových skladech a průmyslových halách se již třetím rokem drží na rekordní úrovni.

Poptávka po nových skladech a průmyslových halách se již třetím rokem drží na rekordní úrovni. Zdroj: P3

Vysoká poptávka tlačí dolů podíl prázdných ploch.
Silný výkon průmyslových realit přilákal do oboru velký kapitál. Singapurský státní fond GIC koupil v Praze sídlícího obra P3 za pětašedesát miliard korun. (Na fotografii logistický areál P3 v Hradci Králové.)
O silnou poptávku se starají rovněž e-shopy. Na fotografii je sklad Amazonu v Dobrovízi u Prahy..
Průmyslový a logistický areál u Stříbra, který si od společnostiAccolade nechaly postavit společnosti Steelcase, Kion a Leone.
5
Fotogalerie

Poptávka po tuzemských skladech už třetím rokem trhá rekordy. Firmy si za loňský rok pronajaly přes jeden milion metrů čtverečních ploch. To patří historicky mezi nejlepší výsledky, vyplývá z dat poradenské společnosti JLL. Celková výměra moderních skladů loni v Česku poprvé převýšila šest milionů čtverečních metrů.

„Česká republika těží z vynikající polohy ve středu Evropy, disponuje dostupnou a technicky vzdělanou pracovní sílou, její předností je stabilní ekonomické prostředí a vynikající strojírenská tradice,“ uvedl Harry Bannatyne, šéf industriálního týmu JLL pro střední Evropu.

Kvůli vysoké poptávce ubývá prázdných skladů. Aktuálně postrádají nájemce jen asi čtyři procenta ploch z celkové výměry. To je jedna z nejnižších zaznamenaných hodnot vůbec.

„Nejsilnější poptávku po skladových prostorách sledujeme tradičně z logistiky. Nejrychleji rostoucím segmentem byla loni e-commerce a retail. Dohromady představují přibližně čtvrtinu celkové poptávky a lze očekávat, že i letos silně porostou,“ řekl Tomáš Míček, ředitel developerské společnosti P3 pro Českou republiku.

Silný výkon průmyslových realit přilákal do oboru velký kapitál. „Logistika zůstává odolnou a atraktivní třídou aktiv, která těží z vysoké poptávky, nízké neobsazenosti a pokračujícího růstu nájmů po celé Evropě,“ sdělil Joseph Ghazal, evropský investiční šéf developerské firmy Prologis. Poptávku podle developera táhne hlavně poptávka z retailu a automobilového průmyslu.

Singapurský státní fond GIC koupil v Praze sídlícího obra P3 za pětašedesát miliard korun. Akvizice celoevropského portfolia je jedním z největších realitních obchodů v Evropě za loňský rok. Do středoevropského realitního byznysu vstoupila akvizicí českých a slovenských industriálních nemovitostí společnosti HB Reavis také australská investiční skupina Macquarie.