EU chce po policistech, aby stavěli každé dvacáté auto

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Brusel chce po českých policistech, aby v budoucnu stavěli kvůli namátkové technické kontrole každé dvacáté auto. Vyplývá to z návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady EU, které by mělo vstoupit v platnost od roku 2015.

EU si v něm dala nový závazek – zachránit na silnicích více než 1 200 životů ročně a 36 tisícům dopravních nehod zaviněných technickou poruchou zabránit. A k tomu členským státům nařizuje, aby ročně jejich úřady provedly namátkové kontroly alespoň u pěti procent všech registrovaných vozidel. Vzhledem k tomu, že v Česku je hlášeno 6,4 milionů vozidel, z toho 4,6 milionů automobilů, museli by policisté provést celkem 320 tisíc kontrol ročně.

Takové číslo je ale nereálné. I kdyby bylo vozidlo na první pohled v nevyhovujícím stavu, policie s tím sotva něco zmůže. Od letošního května má sice pravomoc odeslat podezřelé auto do nejbližší stanice technické kontroly, ta však nesmí být vzdálena více než čtyři kilometry.

V praxi tak takové pravidlo jde uplatnit jen ve velkých městech. Situaci by vyřešily mobilní jednotky , na ty ale ministerstvo dopravy nemá peníze. „Stále plánujeme nákup dvou pojízdných stanic do každého kraje, čekáme ale, až se v rozpočtu najdou finance,“ potvrzuje Martin Novák, mluvčí resortu dopravy.