EU plánuje sankce vůči USA kvůli subvencování Boeingu

Boeing 777 Japan Airlines opouští letiště v Osace

Boeing 777 Japan Airlines opouští letiště v Osace Zdroj: wikimedia.org

Evropská unie požádala Světovou obchodní organizaci (WTO) o právo uvalit na Spojené státy obchodní sankce v objemu 12 miliard dolarů (232 miliard korun) ročně kvůli nezákonným subvencím pro amerického výrobce letadel Boeing. Uvedla to dnes WTO.

Evropská unie již začátkem týdne předložila WTO stížnost, ve které obvinila Spojené státy, že nedodržely rozhodnutí WTO, aby ukončily poskytování subvencí Boeingu do 23. září. Kroky EU jsou součástí sedmiletého boje ohledně subvencí pro Boeing a evropského konkurenta Airbus mezi Bruselem a Washingtonem, napsala agentura Reuters.

Evropská unie uvedla, že rozsah obchodních sankcí byl stanoven „na základě odhadů škod, které EU utrpěla v důsledku nepoctivé konkurence ze strany amerického průmyslu“. „Je to největší sankce, o jakou kdy bylo u WTO požádáno,“ uvedl Airbus. „Předcházela tomu největší újma, kterou nějaká strana v historii WTO utrpěla,“ dodal.

WTO v minulosti dospěla k závěru, že subvence svým výrobcům poskytují obě strany. Spojené státy již dříve obvinily EU, že nepřestala subvencovat Airbus, a požádaly WTO o právo na obchodní sankce vůči EU v objemu deseti miliard dolarů. Americký velvyslanec u WTO Michael Punke dnes prohlásil, že EU se provinila mnohem více než USA.

Airbus a Boeing mezi sebou soupeří o vedoucí pozici na trhu s letadly. V letošním prvním pololetí dodal Airbus zákazníkům 279 letadel, a mírně tak zaostal za Boeingem, jenž dodal 287 letounů. Loni však Airbus získal 1419 objednávek, což bylo vůbec nejvíc v historii letectví.