Exšéf Nissanu Ghosn nebude na Vánoce doma. Soud mu prodloužil vazbu do 1. ledna.

šéf Nissanu Carlos Ghosn

šéf Nissanu Carlos Ghosn Zdroj: profimedia.cz

Soud v Japonsku v neděli o deset dní prodloužil vazbu bývalému předsedovi správní rady automobilky Nissan Motor Carlosu Ghosnovi. Učinil tak na základě nového obvinění, podle nějž magnát přesunul soukromé investiční ztráty na automobilku Nissan, informovala agentura Reuters. Ghosn byl zatčen v listopadu kvůli podezření z dalších finančních deliktů.

Prodloužení vazby v neděli oznámil tokijský soud. Ghosn zůstane ve vazební věznici, kde je od svého prvního zadržení. V pátek byl na základě nového obvinění zatčen znovu. Původně měl být propuštěn, ale nové zadržení umožnilo prodloužit vazbu o 48 hodin až do rozhodnutí soudu o případném dalším prodloužení. Podle nedělního soudního výroku zůstane Ghosn za mřížemi do 1. ledna.

Prokuratura 10. prosince manažera obvinila, že v letech 2010 až 2015 přiznal o pět miliard jenů (zhruba miliardu korun) nižší příjmy. Je také podezříván, že příjmy podhodnocoval i v dalších letech - až do roku 2018 - a že firemní peníze Nissanu využíval pro osobní účely, mimo jiné na nákup několika luxusních bytů.

Žalobci chtěli, aby soud nechal Ghosna ve vazbě nejméně do konce roku, jenže na základě soudního rozhodnutí měl mít možnost vyjít na svobodu 21. prosince. Ten den bylo ale vzneseno nové obvinění ze zneužití důvěry. Ghosn podle něj přesunul soukromé investiční ztráty utrpěné v důsledku finanční krize z roku 2008 na automobilku Nissan. Šlo o 16,6 milionu dolarů (skoro 375 milionů korun).

Ghosnovi hrozí až deset let vězení nebo finanční trest deset milionů jenů (asi dva miliony korun), případně obojí. Termín zahájení procesu zatím není znám. Správní rada Nissanu Ghosna po jeho zadržení odvolala z funkce předsedy. Ghosn je však nadále předsedou správní rady i výkonným ředitelem ve francouzské automobilce Renault, se kterou tvoří Nissan alianci.