Svatba ve Versailles, domy v Tokiu nebo Paříži. Co si pořídil sesazený „zachránce Nissanu“

Carlos Ghosn

Carlos Ghosn Zdroj: profimedia.cz

Carlos Ghosn, kterého ve čtvrtek sesadila z postu šéfa automobilky Nissan její správní rada, vydělával skoro desetkrát víc než japonští kolegové. S jinými špičkami automobilového světa byl ale jeho příjem srovnatelný. 

Ghosn, který do tohoto týdne vedl automobilovou alianci Nissan-Renault-Mitsubishi, vydělával podle agentury Bloomberg v letech 2011 až 2015 kolem patnácti milionů dolarů ročně. Japonští vyšetřovatelé však prověřují, zda finančními machinacemi nepřišel k mnohem větším penězům, i s ohledem na jeho majetek a životní styl. 

Ghosn vlastní nemovitosti v Paříži, Tokiju, brazilském Rio de Janeiru nebo libanonském Bejrútu. Je spojovaný s podnikáním s nemovitostmi na newyorském Manhattanu. Se svou druhou manželkou Carole oslavili v roce 2016 svatbu ve stylu Marie Antoinetty ve francouzském Versailles, připomněla agentura. 

Vrcholní manažeři japonských automobilek Toyota nebo Honda vydělali za stejné období téměř desetkrát méně. Naopak bývalý ředitel automobilové skupiny Fiat Chrysler Sergio Marchionne, který zemřel letos v létě, získával kolem čtyřiceti milionů dolarů ročně. S průměrnými ročními příjmy šéfů automobilek Volkswagen nebo Nissan je Ghosnův téměř patnáctimilionový výdělek v dolarech srovnatelný, jak vyplývá z údajů Bloombergu. 

E15

Nissan, Renault a Mitsubishi jsou vzájemně majetkově propojené a podle agentury Reuters ohrožuje Ghosnovo odvolání budoucnost této aliance. Renault drží 43 procent akcií Nissanu, zatímco Nissan, jenž má vyšší obrat, vlastní ve firmě svého francouzského partnera pouze patnáct procent. Patnáct procent má v Renaultu navíc francouzská vláda a vlastní tak částečně i Nissan. 

Ghosn chtěl podle některých zdrojů z Nissanu obě firmy ještě úžeji propojit a narazil na odpor japonských manažerů. Média poukazují na to, že na Ghosnově odchodu mají zájem některé kruhy ve vedení Nissanu. Slibují si od něj, že se zbaví francouzského dozoru.