FlixBus přidává nové spoje. Na předžalobní výzvu nebude reagovat

Flixbus

Flixbus Zdroj: Flixbus

Německý FlixBus, který oslavil první výročí na tuzemských vnitrostátních linkách, od čtvrtka rozšíří linky. Do své sítě přidá Sokolov a mezi hlavním městem a Libercem navyšuje frekvenci spojů o třetinu.

„Na rozvoji naší zelené sítě neustále pracujeme. Autobusy FlixBus budou nově stavět v Chebu, na dvou zastávkách v Sokolově a přidáme i druhou zastávku v Liberci. Počet zastávek tak vzroste nad třicet,” uvedl ředitel FlixBusu pro Českou republiku a Slovensko Pavel Prouza.

Novinkou od června je také možnost rezervace konkrétního sedadla, a to za příplatek devíti až 29 korun. Konkurenční RegioJet přitom možnost rezervace nabízí už od počátku a zadarmo. U FlixBusu je ale systém rezervací mnohem složitější. „Globálně máme zhruba 25 druhů autobusů, pro které se technologie vyvíjela, a ke každému potřebujeme vědět, kdy a kde je v něm zrovna volné místo. Kdybychom měli jeden typ autobusů jako konkurence, bylo by to jednodušší,” řekl Prouza.

FlixBus nadále sází na nízkou cenu, a to přestože mu konkurenční dopravce RegioJet zaslal předžalobní výzvu, aby své ceny zvedl. Podle majitele RegioJetu Radima Jančury totiž ceny zelených autobusů nedosahují ani nákladů na provoz, což je podle něho nekalá konkurence. Společnost RegioJet kvůli tomu musela omezit část svých spojů. Naposledy se rozhodla, že od září přestane jezdit do Špindlerova Mlýna.

„Naši cenovou politiku rozhodně měnit nehodláme, naším cílem je samozřejmě dostat se do zisku, ale pořád ještě začínáme,” okomentoval Prouza s tím, že na předžalobní žádost v současnosti nebude firma reagovat.

Za celý rok dopravce přepravil v Česku a mezi ČR a zahraničím 2,3 milionu cestujících, ve světě pak 40 milionů. FlixBus působí ve 28 zemích a celkem zaměstnává přes 1200 zaměstnanců.