Fond dopravní infrastruktury dostane více peněz, na krajské silnice se peníze nenašly

Silnice I/12 u Plaňan.

Silnice I/12 u Plaňan. Zdroj: Stribrohorak, WikimediaCommons

Rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), ze kterého jsou financovány zejména stavby a opravy silnic a železnic, se příští rok zvýší na 86,3 miliardy korun. Je to téměř o 14 miliard korun více než v letošním roce. Vyplývá to z dokumentu ministerstva dopravy, který ve středu projedná vláda. Na krajské silnice se peníze zatím nenašly.

Stát do rozpočtu pro příští rok vloží ze státní kasy 65,5 miliardy korun, o dalších 20,8 miliardy SFDI posílí z evropských fondů. Většina peněz by podle ministerského dokumentu měla financovat už rozestavěné projekty.

Návrh na výstavbu a rekonstrukce silnic a dálnic počítá z národních zdrojů s dotací přes 28 miliardy korun, asi o dvě miliardy víc má směřovat na rozvoj železniční infrastruktury a zhruba 1,4 miliardy na vodní cesty.

Ministerstvo při sestavování rozpočtu nevyhovělo požadavkům řady subjektů, především krajů. Rozpočet tak zatím stále nezahrnuje peníze na krajské silnice. Stát v minulých letech poskytoval krajům mimořádné dotace z vládních nebo ministerských úspor či nepotřebných zdrojů. V posledních čtyřech letech takto kraje dostaly od státu zhruba 15 miliard korun. Ministerstvo proto chce v současnosti vytvořit systém, který by zajistil financování silnic II. a III. tříd ve výši čtyř miliard korun ročně.

Na straně příjmů by měl fond dostat například ze silniční daně 6,3 miliardy korun, ze spotřební daně 8,6 miliardy korun a z mýtného 14,4 miliardy korun. Pět miliard korun by měly vynést dálniční známky.