ŘSD nalije téměř miliardu do modernizace klíčové silniční tepny do Kolína

Silnice I/12

Silnice I/12 Zdroj: WikimediaCommons/Pavel Hrdlička

Silnice I/12 u Plaňan.
Silnice I/12
Silnice I/12
Silnice I/12
5
Fotogalerie

Ředitelství silnic a dálnic chystá velké úpravy důležité silnice v kolínském okrese. Dvacet jedna kilometrů dlouhý úsek silnice první třídy z Úval do Kolína se má nově rozrůst o jeden jízdní pruh, úpravou tak budou muset projít také dva mosty a patnáct křižovatek. Záměr rekonstrukce o celkové délce třicet kilometrů posoudí ministerstvo životního prostředí, které rozhodne o přidělení posudku EIA o vlivu na životní prostředí.

„Odhadované celkové investiční náklady činí 798 milionů korun bez DPH,“ řekla serveru E15 Nina Ledvinová, mluvčí ŘSD.

Komunikace zajišťuje hlavní silniční spojení ve směru Praha, Běchovice, Újezd nad Lesy, Úvaly, Kolín. Projektová dokumentace předpokládá, že rekonstrukce zabere jeden rok. Zahájení stavby se předpokládá v letech 2019 až 2022. Záležet bude na získání zbývajících povolení.

Nyní je komunikace široká zhruba jedenáct metrů, kvůli plánovanému rozšíření projdou rekonstrukcí i dvacet metrů dlouhé mosty přes Jalový potok a přes potok Blinka. Zatímco u druhého mostu dojde pouze k jeho rozšíření, u mostu přes Jalový potok dojde k sanaci mostních říms a dalším změnám.

„Cílem je zlepšení bezpečnosti provozu a zvýšení plynulosti dopravy. Rozšíření přinese úsporu cestovní doby. Výrazně se zvýší možnost předjetí pomalých vozidel, která budou využívat nově vzniklý pruh. Zvýšením plynulosti jízdy dojde k úsporám paliva a ke snížení emisí znečišťujících látek do ovzduší,“ píše se v dokumentaci.

V celé třicetikilometrové délce silnice dojde k výměně obrusné vrstvy, na části silnice bude probíhat i výměna podloží. Silnice prochází v naprosté většině po zemědělských pozemcích, jen minimálně po lesní půdě.