Autoklub podal stížnost proti obvinění z dotačního podvodu

ilustrační

ilustrační Zdroj: Jakub Poláček

Autoklub České republiky podal stížnost proti obvinění z dotačního podvodu v souvislosti s dotacemi ministerstva školství na podporu sportu, sdělilo vedení organizace. Policie začala spolek stíhat minulý týden spolu s jejím bývalým šéfem Romanem Ječmínkem, kterému v případě odsouzení hrozí až desetiletý trest vězení. Na případ upozornil server iRozhlas.cz.

"Autoklub ČR se sdělením obvinění zásadně nesouhlasí, a proto samozřejmě podal stížnost proti usnesení o zahájení stíhání," napsal spolek. Podle webových stránek organizace viní policie autoklub z toho, že čerpal dotace, na které neměl nárok. Podle kriminalistů nadhodnocoval počty svých členů. To však motoristický spolek odmítá s tím, že naopak z vlastní iniciativy členskou databázi aktualizoval.

Podle dřívějšího vyjádření státního zástupce Ondřeje Trčky kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu vyšetřují dotační podvod, který souvisí s žádostmi o neinvestiční dotace pro roky 2010 až 2014. Obvinění podle něj způsobili škodu zhruba 26,64 milionu korun. Ječmínek podle iRozhlasu nechtěl stíhání komentovat, údajně je v USA.

Server napsal, že ministerstvo školství vyčíslilo možnou škodu až na 308 milionů korun. Jde o celkový objem peněz, který Autoklub získal od ministerstva v letech 2010 až 2016 z těch programů, ve kterých byla jedním z posuzovaných kritérií i členská základna.