Francie postaví Orient Express pro 21. století

Orient express v Praze

Orient express v Praze Zdroj: CTK

V roce 1889 Orient Express propojil Paříž s Istanbulem
Vagóny zdobí i umělecký styl Art Deco.
Vlak zaručuje cestujícím naprosté pohodlí.
O interiér vozu „Blue Train“ se postaral René Lalique
Ve vlaku vždy vařili špičkoví kuchaři
6
Fotogalerie
Francouzská železniční společnost SNCF plánuje obrodu legendárního vlaku. Orient Express 21. století by mohl spatřit světlo světa do pěti až deseti let. „Takový projekt vyžaduje dost času. Každá obroda velkých značek si žádá čas,“ uvedl Patrick Ropert, šéf pobočky Orient Express, kterou nedávno SNCF založila.

Vlak by měl podle firmy nadále symbolizovat luxus. Jednotlivá kupé budou uzavřená. Nebudou tam salonní vozy s čalouněnými sedadly ani jídelní vůz - ten se změní v jakousi terasu, aby byla usnadněna konverzace mezi vedlejšími stoly. V plánu jsou široká okna.

„Ještě je brzy hovořit o tom, kde a jak bude vlak jezdit. Představujeme si jakousi okružní cestu po kolejích,“ uvedl Ropert.

Původní secesní Orient Express vyzdobili například umělci René Prou či René Lalique. Také moderní verze se bude inspirovat stylem secese, ale v současném duchu, uvedl Ropert. Na novém Orient Expressu by měl spolupracovat například výrobce luxusních zavazadel Moynat, šéfkuchař Yannick Alléno vyznamenaný třemi michelinskými hvězdičkami, či výrobce parfému Guerlain.

Společnost SNCF pracuje na novém vlaku od roku 2011. Odkoupila od skupiny Accor, která vlastní Společnost lůžkových vozů, sedm historických vagonů, které jezdily na kolejích téměř sto let. „Společně s šéfem SNCF Guillaumem Pepym jsme si řekli, že Orient Express je naše dědictví, že to je součást železniční historie Francie a SNCF,“ poznamenal Patrick Ropert. Výši předpokládaných investic neuvedli; známá by měla být zhruba do roka.

Vlak zaplatí z licence

Francouzská SNCF, vlastník značky Orient Express, podepsala kontrakt s anglickou společností, která tak může nadále používat název Venise-Simplon Orient Express. Realizaci nového vlaku mají zaplatit příjmy z licence. SNCF plánuje i prodej kolekce lůžkovin Orient Express, kterou vytvořil zásobovatel luxusních hotelů Treca Interiors.

Nový Orient Express už má své logo, kulaté a inspirované znakem zobrazeným na vagonech.