Gustav Slamečka odejde z čela ČD Cargo

Gustav Slamečka

Gustav Slamečka Zdroj: E15

Předseda představenstva nákladního železničního dopravce ČD Cargo Gustav Slamečka začátkem října rezignuje na svou funkci a z carga odejde. Vyplývá to z informací dvou zdrojů serveru E15.cz. Slamečka už své rozhodnutí údajně oznámil šéfovi mateřských Českých drah Petru Žaludovi.

Právě Žaluda o Slamečkovu hlavu dlouhodobě usiloval, neboť cargo nehospodaří podle jeho představ a matce nepřinášelo žádnou dividendu. Slamečka dnes informaci nechtěl komentovat, stejně tak Žaluda. „Personální věci nekomentuji, dokud nenastanou,“ řekl Žaluda. Dodal ale, že má pro případ Slamečkova odchodu připraveno řešení.

Slamečka zřejmě dobrovolným odchodem předejde odvolání, které pro něho nadřízený Žaluda chystal. Bývalý ministr dopravy a šéf Státního fondu dopravní infrastruktury Slamečka stojí v čele nákladního dopravce od loňského června. Fakticky celý letošní rok je pod palbou kritiky vedení Českých drah i odborů, k nim se nedávno přidal i ministr dopravy Pavel Dobeš. Důvodem je výrazný propad tržeb a zhoršený výhled letošního hospodaření.

Poslední zveřejněné odhady hovoří o tom, že ČD Cargo ke konci roku skončí ve ztrátě 233 milionů korun před zdaněním. „Toto číslo vyjadřuje odhad toho, jak se na hospodaření projeví aktuální propad tržeb,“ vyjádřil se nedávno Slamečka. Tržby budou podle nynějšího výhledu nižší o 1,8 miliardy oproti původním plánům.