Havárii lodi u Mauriciu možná způsobila honba za internetem

Havarovaná japonská loď MV Wakashio u pobřeží ostrova Mauricius.

Havarovaná japonská loď MV Wakashio u pobřeží ostrova Mauricius. Zdroj: reu

Japonský tanker MV Wakashio způsobil ekologickou katastrofu u pobřeží ostrova Mauricius.
Japonský tanker MV Wakashio způsobil ekologickou katastrofu u pobřeží ostrova Mauricius.
Japonský tanker MV Wakashio způsobil ekologickou katastrofu u pobřeží ostrova Mauricius.
4
Fotogalerie

Kapitán havarované japonské nákladní lodi, jejíž uniklé palivo způsobilo loni v červenci ekologickou katastrofu u korálového pobřeží ostrova Mauricius, během vyšetřování uvedl, že se s plavidlem přiblížil k pevnině, aby našel připojení k internetu. Napsal o tom zpravodajský portál BBC.

„Na lodi nebylo připojení k internetu a souhlasil jsem, že zajedu do doku na Mauriciu, aby členové posádky mohli komunikovat s příbuzným, protože to pomáhá udržet v týmu dobrou náladu,“ vysvětlil kapitán lodi MV Wakashio, původem Ind. Kapitán, který byl i se svým pomocníkem zadržen, také sdělil, že ve vodách u Mauriciu kormidloval nejméně patnáctkrát a často se k pobřeží přiblížil na 30 námořních mil, necelých 56 kilometrů. V osudový červencový den se však přiblížil až na pět námořních mil.

Svědci během vyšetřování uvedli, že na lodi probíhala oslava narozenin. Podle některých členů posádky jim kapitán povolil pít, přestože na palubě platil zákaz konzumace alkoholu a drog. Magazín Forbes upozornil, že na lodi se nacházelo jen dvacet členů posádky, což je o něco méně, než by na plavidle velikosti MV Wakashio mělo být. Loď měřila na délku 300 metrů, což je pro představu téměř tolik, kolik má na výšku Eiffelova věž.

Loď najela do korálového útesu u Mauriciu 25. července. Jeden ze svědků dříve Reuters sdělil, že mauricijská pobřežní stráž se před havárií opakovaně pokoušela s japonským plavidlem spojit a varovat posádku, že nabrala nebezpečný kurz, nedostala však žádnou odpověď.

Kvůli poškození nádrží začalo z lodi po havárii unikat palivo, do moře se ho dostalo celkem zhruba tisíc tun. Palivo zasáhlo rozlehlou oblast, kterou obývají ohrožené druhy korálů, ryb a dalších živočichů a rostlin. V srpnu se vrak lodi rozlomil vedví.