IAG se dohodly s Lufthansou na prodeji ztrátové bmi

letiště Heathrow v Londýně

letiště Heathrow v Londýně

International Airlines Group, majitel aerolinek British Airways, se s německou Lufthansou dohodl na koupi ztrátové letecké společnosti bmi. British Airways si od nákupu slibuje zvýšení kapacit pro expanzi na asijské a latinskoamerické trhy. Společnost IAG v pátek oznámila, že se s Lufthansou na prodeji dohodla. K dokončení transakce by mělo dojít v prvním čtvrtletí roku 2012.

S 9 procenty odletových a přistávacích slotů je bmi na londýnském letišti Heathrow druhým největším přepravcem. Díky akvizici bmi získá IAG na letišti prostor k růstu.

„Je jasné, že bmi ve své současné podobě je neudržitelná, ale jsem si jist, že jí můžeme pomoci,“ řekl šéf IAG Willie Walsh. Jeho plány zahrnují hlavně rozšíření sítě vzdálených destinací pro společnost British Airways.

Bmi se skládá te třech ztrátových částí: pro Evropu, Blízký východ a Afriku, z regionální části pro Spojené království a třetí částí je nízkonákladová značka bmibaby.

Podle analytiků zaplatí IAG za hlavního přepravce a za bmibaby Lufthanse 300 milionů liber (asi 9 miliard korun). Regionální jednotka bude nejspíš prodána britskému investorovi.