Insolvenční útok směřuje k zakázkám pražské MHD

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jan Hrouda, Euro

Kauza podivného insolvenčního návrhu podaného současně na tři přední dodavatele osvětlení Hormen CE, Halla a Trevos podle informací deníku E15 pravděpodobně souvisí s bojem o zakázky pro pražský dopravní podnik. Ve hře je i velký tendr na dodávky pro linku metra D. Její výstavba má začít v příštích letech. S výběrem dodavatelů se počítá v roce 2016.

O konkrétních podezřelých zatím představitelé napadených firem nemluví. Jisté však je, že ve hře jsou mimo jiné zájmy společnosti Vávra osvětlení podnikatele Romana Vávry. Právě jeho firma v minulých letech většinou dělala významné zakázky pro dopravní podnik. A to díky užitnému vzoru, který si nechala zaregistrovat a jenž shodou okolností přesně odpovídal tomu, co v podmínkách svých tendrů dopravní podnik požadoval.

„Obecně lze říci, že žádná jiná firma nesplňovala podmínky pro použití osvětlení v metru, žádná jiná firma rovněž nebyla schopná reagovat na změny požárně bezpečnostních předpisů,“ sdělil mluvčí dopravního podniku Jiří Štábl. Současně se důrazně ohradil proti spekulacím, že by podnik některé společnosti zvýhodňoval.

Insolvenční návrh na tři lídry oboru dodavatelů osvětlení podala neznámá společnost Telepike vlastněná dvaadvacetiletým Danielem Tázlerem, který má trvalé bydliště na radnici v Sedlčanech. Jeho firma tvrdí, že drží směnky, které zmínění tři výrobci podepsali a neuhradili.

Výrobci: Nic nedlužíme

Dodavatelé osvětlení se brání, že všechny skutečnosti uváděné Tázlerem jsou vymyšlené a zfalšované. Stejně jako údajné pohledávky dalších věřitelů, kterými se Tázler ohání. Navíc prý dosud s Telepike ani dalšími firmami z insolvenčního návrhu neměli nikdy nic společného.

V kauze již padlo první trestní oznámení. Josef Burket, advokát firmy Hormen CE ho podal na jednatele společnosti Daniela Tázlera. Trestní oznámení míří také na zatím neznámou osobu, u níž je podezření, že Tázlera a další osoby použila jen jako bílé koně. V obou případech je podezření na trestný čin podvodu a porušování pravidel hospodářské soutěže.

Návrh pomůže firmě Vávra

V trestním oznámení je uvedeno, že zájem na vyřazení konkurence z boje o pražské zakázky má firma Vávra osvětlení. Podle právníka Hormenu by narušení monopolu na dodávky osvětlení pro dopravní podnik připravilo Vávru o značnou část tržeb a zisku.

„Vstup dalších konkurentů do zakázek na dodávky osvětlení pro Dopravní podnik hl.m. Prahy je tedy pro společnost Vávra osvětlení nežádoucí. Podání insolvenčních návrhů se zcela smyšlenými a nepravdivými údaji je přitom způsob, jak lze konkurentům o budoucí zakázky na dodávky osvětleni pro pražský dopravní podnik buď velmi ztížit, nebo dokonce zcela znemožnit účast na výběrových řízeních na tyto zakázky,“ uvedl advokát Burket v trestním oznámení.

Otázka zaslaná společnosti Vávra osvětlení, zda má s insolvenčním návrhem na trojku předních firem v oboru něco společného, zůstala bez odpovědi, podnikatel nereagoval ani na zaslanou textovou zprávu.