Internet do každého letadla a zdarma, slibuje aliance s Airbusem a Delta Air Lines v čele

Interiér letounu Airbus A220

Interiér letounu Airbus A220 Zdroj: Airbus

1. místo v žebříčku Traveloka: Qatar Airways.
2. místo v žebříčku Traveloka: Emirates.
3. místo v žebříčku Traveloka: Delta Air Lines.
4. místo v žebříčku Traveloka: British Airways.
5. místo v žebříčku Traveloka: Jet Blue Airlines.
11
Fotogalerie

Skutečně funkční Wi-Fi na palubě letadel, na které bude spoleh, slibuje třicítka společností sdružená v Seamless Air Alliance. Pomoci k tomu má nová společná infrastruktura pro internetové připojení na palubě letadel. Skupina zahrnující výrobce letadel Airbus, přepravce Delta Air Lines nebo výrobce satelitů Panasonic, Intelsat či telekomunikační firmy Nokia a Vodafone se přihlásili k protokolu, který to má umožnit.

Podle šéfa Aliance Jacka Mandaly brání lepší konektivitě fakt, že každý přepravce řeší tuto službu samostatně s výrobcem letadla a svým internetovým providerem.

Spolupráce v této věci na bázi širší platformy má přinést podobné efekty, jaké pro uživatele dříve znamenalo například sjednocení standardů pro napájení mobilních telefonů do jednoho široce používaného systému micro USB, respektive USB-C.

Mandala popisuje princip toho, k čemu společnosti zaangažované na tomto projektu chtějí dospět, jako integrovaný systém, kdy cestující po zalogování na letištním terminálu zůstává připojen a surfovat může pak při čekání na odbavení, v letadle i na přestupu mezi jednotlivými lety. Zástupci aliance doufají, že další aerolinky se do systému budou postupně připojovat. Počítá se s tím, že internetové připojení má být zdarma. Dnes je zpravidla citelně dražší, než Wi-Fi na zemi.

Prohlédněte si aerolinky nejvíce nakloněné technologiím pro cestující. Žebříček sestavuje web Traveloka.com a sleduje připojení k internetu, možnost dobít si na palubě své elektronické zařízení, či možnost SMSkovat a telefonovat za letu. 

Agentura Bloomberg, která se zprávě věnuje, upozorňuje na to, že standardizace této služby zpřístupní trh novým hráčům, zvýší konkurenci a všechna internetová řešení pro letadla by tak měla zlevnit.

Aliance očekává, že standardizace připojení k Wi-Fi na palubách letadel a letištích zvýší počet dopravních letadel s připojením k internetu v následujících deseti letech ze současných deseti na 26 tisíc. Podle dat agentury Routehappy má dnes nějakou nabídku internetového připojení pro své cestující zhruba stovka aerolinek světa.