Irský Ryanair si brousí zuby na kyperskou Cyprus Airways

Irský nízkonákladový přepravce Ryanair předloží nabídku na koupi kyperského vlajkového přepravce Cyprus Airways, jehož vláda v Nikósii nabízí k prodeji. Uzávěrka nabídek je v pátek a Nikósie čeká, že se do soutěže přihlásí asi 15 uchazečů.

Marketingový ředitel Rynairu Kenny Jacobs sdělil, že šéf Ryanairu Michael O'Leary měl minulý týden „velmi pozitivní“ setkání se zástupci kyperské vlády i kyperských aerokinií a že východní Středomoří je „vskutku rychle rostoucí letecký trh“. O'Leary už před schůzkou v Nikósii řekl, že by dokázal zvýšit počet cestujících kyperského přepravce ze současných 600.000 na tři miliony ročně.

Cyprus Airways má v posledních letech problémy kvůli levné konkurenci a je už léta ztrátový. Počet jeho cestujících se z maxima snížil o 50 procent a firma musela prodat část aktiv včetně odletových a příletových stání na londýnském letišti Heathrow.

Evropská komise navíc vyšetřuje, zda loňské zvýšení jejího kapitálu a předloňský záchranný balík organizovaný vládou neporušily pravidla státní pomoci v Evropské unii.

Ryanair chce oslovit firmy
Nízkonákladová letecká společnost Ryanair se snaží přilákat firemní klientelu, která se Ryanairu zatím spíše vyhýbala. V rámci nového tarifu „Business Plus“ zruší poplatek za odbavení zavazadla, umožní bezplatnou změnu letu a rychlé odbavení na letišti a poskytne prémiové sedadlo u východu.