Jaké trendy přichází pro řízení skladů a distribuce do ČR?

Muž s čtečkou

Muž s čtečkou

Obtížné řízení či skokové změny zásob a neuspokojivá efektivita řízení skladového hospodářství trápí řadu firem. Přitom dobré systémy pro řízení skladů a distribuce přináší významné úspory.

Jedním z nich je i nové řešení pro řízení skladů (WMS – Warehouse Management System) v rámci systémů Microsoft Dynamics AX, které si aktuálně odbylo premiéru v České republice. Novinkami jsou také internetová řešení pro skladovou evidenci jako Instantní sklad nebo specializované WMS systémy jako CCV Řízený sklad ve verzi 2013.

Systém skladové evidence nebo WMS pro řízení skladu?

Optimalizace zdrojů spojených se zásobami a řízení pohybu zboží tvoří významnou část konkurenceschopnosti firem. Proto je důležité nepodcenit výběr správného řešení, které přesně odpovídá rozsahu požadavků. Že tuto oblast firmy podceňují, ukázal i průzkum CCV Informační systémy, kdy až 56 % společností, které plánují zlepšit logistické procesy, nerozlišuje rozdíly mezi adresným systémem skladové evidence se sofistikovaným WMS systémem řízeného skladu.

Pokud menší a středně velké firmy potřebují primárně zajistit pořádek ve skladu, pak jej zajistí bez počáteční investice a rychle s pomocí systému skladové evidence formou služby (Instantní sklad). U větších firem nebo tam, kde logistické procesy jsou zcela klíčové pro výkonnost firem, je volbou nasazení WMS řešení na míru.

Instantní skladInstantní skladSystém adresné skladové evidence Instantní sklad

On-line řízené procesy veškeré logistiky

Mezi tato plnohodnotná řešení se řadí například CCV Řízený sklad. Opírá se o využití radiofrekvenční identifikace zásob a on-line řízení procesů a je výjimečný funkčním přesahem do expedičních a zásobovacích operací nebo napojením do nákupní agendy libovolného ERP systému.

V reálném čase tak pokrývá a řídí veškeré skladové operace. Jedná se například o příjem, zaskladnění, vyskladnění, vratky, částečnou nebo celkovou inventuru skladu, optimalizaci skladovací zóny, doplnění expediční zóny, interní přesuny, kontroly dodávek nebo nakládku.

Řízený skladŘízený skladWMS systém CCV Řízený sklad

Mezi základní přednosti takového řešení patří vedle zrychlení skladových procesů také zvýšení produktivity práce, zvýšení kapacity skladu, vyšší obrátkovost zboží, snížení chybovosti obsluhy skladu, kompletní on-line přehled o veškerých probíhajících procesech ve skladu, automatické určení skladové adresy při skladových operacích a snížení dopravních nákladů.

Konfigurovatelné a bezešvé řešení WMS pro Microsoft Dynamics AX

Při příležitosti logistických seminářů Mobilizujeme řízené sklady společnosti CCV Informační systémy pak bylo premiérově v České republice představeno logistické veřejnosti i nové WMS řešení pro řízení skladů, které je od R3 přímo integrováno v rámci podnikových informačních systémů Microsoft Dynamics AX jako plnohodnotná podpora řízení skladu a distribuce.

Výhodou ERP systému je jeho „bezešvé“ propojení skladových operací a plánování dopravy (TMS – Transportation Management System). Z hlediska skladu podporuje nová verze řízení rozsáhlých a dynamických skladových procesů se zaměřením na zvýšení efektivity společností s náročnými potřebami z hlediska distribuce.

Více informací o WMS řešení pro řízení skladů