Jančura: ČD chtěly rakouské vagony koupit za každou cenu

Radim Jančura

Radim Jančura Zdroj: ctk

Majitel železničního dopravce RegioJet Radim Jančura, jehož firmu přeplatily České dráhy při nákupu vagonů z Rakouska, označil konečnou kupní cenu vozů za nevýhodnou. Další peníze podle něj ČD zaplatí za úpravy vagonů. Podle státního dopravce naopak žádné zásadní investice do pořizovaných vozů nejsou nutné a většina z nich půjde rovnou do provozu.

Dráhy 50 vagonů získaly za 14,4 milionu eur (398 milionů korun), nabídka RegioJetu se podle Jančury zastavila na 13 milionech eur.

Jančura poukázal na to, že mezi nakoupenými vagony je pět autovozů, které jsou nyní podle něj na trhu neuplatnitelné. Tvrdí, že zhruba 120 tisíc eur budou muset ČD dát na úpravu vozů a postupně je ještě rekonstruovat za zhruba čtvrt milionu eur. Cena za jeden vagon se podle Jančury vyšplhá až na 700 tisíc eur. „To už je pro nás lepší pořídit nové vagony, které stojí milion eur a odpisují se za 30 let,“ uvedl Jančura. Podle něj státní podnik chtěl vagony koupit za každou cenu, jen aby je nezískal konkurenční RegioJet.

Nepodložená čísla

„Konkurenční dopravci neustále zveřejňují různé nepodložené výpočty a odhady, které se týkají národního dopravce a které nevychází z reálných podkladů,“ uvedla mluvčí ČD Kateřina Šubová. Dráhy podle ní vozy nakoupené od rakouského státního dopravce Österreichische Bundesbahnen (ÖBB) využijí především v dálkové mezinárodní přepravě, čímž se uvolní komfortnější vagony pro vnitrostátní spoje nižší kategorie.

ČD vozy z Rakouska podle Šubové v těchto dnech postupně přebírají. „Zhruba třicítka z nich bude hned nasazena do provozu zatím jako posily,“ podotkla už dřív. Rakouské vagony chtějí ČD posílat na trasy z Prahy do Žiliny a Budapešti a mezi Bohumínem a Břeclaví. Dopravci se tak uvolní vozy, se kterými počítá třeba pro vlaky mezi Prahou a Českými Budějovicemi.

V zimě uspěl Regiojet

Z padesátky rakouských vozů, které ČD koupily, je 41 osobních. Dvanáct z nich je pro pasažéry v první i druhé třídě, zbytek jen pro druhou. Další čtyři vagony jsou restaurační a pět je autovozů. Vagony dosud jezdily ve vlacích InterCity a EuroCity rakouských drah.

České dráhy včetně posledních 50 vozů koupily od rakouských ÖBB dosud 130 použitých vagonů. V Rakousku vozy pořizují od roku 2011. Na začátku letošního roku chtěly od rakouských drah získat 80 vozidel, jejich část ale před uzavřením dohody mezi ČD a ÖBB koupil RegioJet. Český státní dopravce tak nakonec dostal jen 25 osobních rychlíkových vozů a devět lehátkových vagonů pro noční vlaky.