Jančurovy žluté vlaky vyjedou 26. září

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Student Agency

Od 26. září budou mít České dráhy nebezpečného konkurenta. Podnikatel Radim Jančura totiž dnes oznámil, že první vlaky jeho společnosti RegioJet patřící pod skupinu Student Agency vyjedou na trať právě na konci září. Trasu Havířov-Praha-Ostrava Jančurovy žluté vlaky ujedou rychleji, komfortněji a za stejnou cenu jako České dráhy, slibuje dopravce. Jízdenky jdou do prodeje už příští středu. České dráhy tak mají důvod k vráskám.

Vlaky RegioJetu vyjedou v první fázi jako pětivozové soupravy s celkovou kapacitou až 240 míst k sezení. Zatím budou jezdit dvě tréninkové soupravy. V plné síle vyjede RegioJet od prosince, kdy vstoupí v platnost nový jízdní řád. „Nabídneme celkem devět párů spojů. Do Prahy budeme vyjíždět každé dvě hodiny, ve špičce pak každou hodinu,“ řekl majitel skupiny Radim Jančura.

Vlaky RegioJet, natřené v melounově žluté barvě, budou vyjíždět z Havířova na Karvinsku. V Ostravě budou moci cestující nastoupit na zastávce Stodolní ulice, na hlavním nádraží a nádraží v Ostravě-Svinově. Dále pak budou spoje pokračovat po trase Olomouc, Zábřeh na Moravě, Ústí nad Orlicí, Pardubice a Praha.

 

Cesta mezi Ostravou a Prahou má trvat dopravci tři a půl hodiny. Jízdenky budou stát od 230 korun.

Mezi Olomoucí a Prahou budou ceny jízdenek začínat na 190 korun. V ceně mají mít pasažéři kávu, vodu a čaj, denní tisk, dále bezdrátové připojení k internetu. Při jízdě se o ně budou starat stevardi a stevardky: na pět vozů podle mluvčího společnosti Aleše Ondrůje připadne celkem sedm stevardů. Další občerstvení, včetně například suši, si budou moci cestující koupit i ve vlaku.

Palubní personál se od začátku září stará o pasažéry na trati mezi Prahou a Ostravou i ve vlacích Českých drah. Stevardky cestujícím podle ČD rozdávají denní tisk a nabízejí jim teplý nebo studený nápoj zdarma.

ČD prodávají jízdenku do Ostravy za 329 korun se základní In-kartou 25 a za 219 korun s In-kartou 50.
RegioJet není jediným soukromým přepravcem, který má plány jezdit na frekventované trase Praha - Ostrava. Od prosince 2012 chce na stejnou trasu vyjet společnost Leo Express podnikatele Leoše Novotného.Skupině Student Agency vzrostl v pololetí meziročně obrat o 35 procent na 2,85 miliardy korun. Dopravce plánuje za rok 2011 obrat ve výši 5,5 miliardy, což by oproti roku 2010 mělo být navýšení o více než miliardu korun.