Job Air ruší linku mezi Ostravou a Vídní

Saab 340 firmy Job Air – Central Connect Airlines

Saab 340 firmy Job Air – Central Connect Airlines Zdroj: wikimedia.org

Zadlužená letecká společnost Job Air – Central Connect Airlines ruší linku z Ostravy do Vídně a zpět. Firma na trase létala dvakrát denně a linku provozovala přes šest let. Uvedl to server planes.cz. Ukončení provozu na této trase je zatím dočasné, o definitivním osudu linky se rozhodne v rámci plánování letního letového řádu.

Poslední spoj na této trase poletí 24. února. Vzhledem k tomu, že firma během zimního období přerušila provoz na lince z Prahy do Poznaně, zbývá jí nyní jediná linka z domácí Ostravy do Prahy, která byla od úterý rozšířena na čtyři lety denně.

„Máme pro to letadlo lepší využití,“ řekl pro E15.cz obchodní ředitel Job Air Petr Mück. Od 4. března bude jeden stroj nasazen na linkách ČSA mezi Prahou a slovinskou Lublaní, další letadlo se bude od května objevovat na linkách z české metropole do Hannoveru, Záhřebu a Poznaně.

Linka z Ostravy nebyla příliš vytížená. Obsazenost překračovala 60 procent a firma přiznává, že spojené bylo dlohodobě ekonomicky neudržitelné. Evropský průměr obsazenosti v roce 2011 podle letecké asociace IATA dosáhl 76,4 procenta.

Ostravská společnost se s finančními potížemi potýká dlouhodobě. V říjnu s ní Krajský soud v Ostravě zahájil insolvenční řízení kvůli dluhu za nákup dvou leteckých motorů a jedné vrtule. Job Air tehdy své dluhy uhradil a řízení bylo zastaveno.

Insolvence aerolinkám hrozila i v lednu, i tentokrát se ale společnosti podařilo najít finanční prostředky na uhrazení dluhů a věřitelé svůj návrh stáhli.