Karlovy Vary a Baku spojí letecká linka. Část nákladů pokryje cestovka a kraj

Airbus A340-500 aerolinek AZAL - Azerbaijan Airlines

Airbus A340-500 aerolinek AZAL - Azerbaijan Airlines Zdroj: AZAL - Azerbaijan Airlines

Mezi Karlovými Vary a Baku v Ázerbájdžánu začne o prázdninách operovat nová letecká linka. Provozovat ji bude společnost AZAL - Azejrbaijan Airlines, a to jednou týdně, vždy v sobotu odpoledne. Spoj mohl vzniknout díky slíbené podpoře od incomingové cestovní kanceláře Terma Travel Group a kraje. O jejím pokračování po srpnu se rozhodne podle poptávky.

Na zavedení linky se domluvil náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jakub Pánik se zástupci Terma Travel, aerolinek a s vedením karlovarského letiště.

Právě Terma Travel patří mezi nejvýznamnější incomingové cestovky, do Varů přiváží velkou část rusky mluvících návštěvníků. Jejím šéfem je podnikatel původem z Baku a zároveň honorární konzul Ázerbájdžánu Fakhraddin Mirzoev. Podle něj musejí subjekty cestovního ruchu aktivně vyhledávat nové příležitosti, hlavně v nynější situaci, kdy se propadá poptávka na ruském trhu.

„Proto jsme se rozhodli zariskovat a podpořit lety z destinace, kde spatřujeme velký potenciál rozvoje. A protože se jedná o nový projekt, jsme připraveni se podílet na pokrytí nákladů této linky až do výše 50 procent,“ uvedl Fakhraddin Mirzoev.

Pomohla ochota sanovat náklady

Letecká společnost uvažovala o lince do Varů již v roce 2011, kdy se dokonce uskutečnilo několik letů. „Tehdy jsme však vyhodnotili, že pro náš rozvoj na českém trhu bude výhodnější spolupráce s ČSA a zejména možnost využívat pražské letiště jako tranzitní bod pro naše cestující. To stále platí, ale myslíme si, že nastala doba k tomu, abychom se pokusili rozšířit naše služby,“ uvedl ředitel zastoupení AZAL - Azerbaijan Airlines v Česku Nadir Safarov.

K rozhodování podle něj nepochybně přispěla i ochota společnosti Terma Travel, Karlovarského kraje a Letiště Karlovy Vary podílet se na nákladech těchto letů.

Ve Varech skončil Aeroflot

Karlovarskému letišti loni výrazně klesl počet pasažérů. Kvůli krizi na Ukrajině a poklesu kurzu rublu ubylo návštěvníků z Ruska. Celkově za rok šlo o devatenáctiprocentní pokles, ke konci roku se ale propad zvyšoval na desítky procent. Největší ruské aerolinky Aeroflot dokonce v dubnu po devíti letech zrušily své lety mezi Moskvou a Karlovými Vary.

Podle náměstka hejtmana Karlovarského kraje Jakuba Pánika je nová linka příkladem spolupráce mezi touroperátorem, leteckou společností a krajem, kterému letiště patří. „Lety do Baku kraj nebude dotovat, ale podpoří je formou mimořádných slev pro uvedené linky na našem letišti v celkové výši přes 125 tisíc korun,“ doplnil Pánik.