Katarské aerolinky budou mít monopol na lince z Budapešti do Záhřebu

Uvolněné místo po zkrachovalých maďarských národních aerolinkách Malév využije kromě zavedených středoevropských hráčů i jeden poněkud exotický dopravce. Qatar Airways se od května stanou jediným dopravcem na lince mezi Budapeští a chorvatským Záhřebem.

Katarské aerolinky již dříve oznámily novou linku z Dauhá přes Budapešť do chorvatské metropole, tvrdily ale, že nebude možné zakoupit letenku jen na úsek mezi Chorvatskem a Maďarskem. Jak upozornil server planes.cz, tato možnost se nyní v tichosti objevila v rezervačním systému. Spojení bude pouze sezónní, od října linka z letového řádu zmizí.

Novou linku obslouží Airbus A320 v uspořádání pro 132 cestujících. Sedačková kapacita se tak navýší téměř čtyřnásobně oproti původní lince Malévu, kterou létal Embraer 120 Brasilia.

Místo, které na budapešťském letišti vzniklo po krachu Malévu, vyplnil především nízkonákladový WizzAir. Ten v posledních týdnech přidal linku do bulharské Varny a posílil linky do Soluně, Londýna a Palmy de Mallorca. WizzAir expanduje i na jiných letištích a plánuje výrazně zvětšit svou flotilu. Ta by se ze současných 34 strojů měla do roku 2017 rozšířit na 132 letadel.