Katastrofy přitahující Malaysia Airlines bankrotují. Úpadek prý začal dávno

Letadlo společnosti Malaysia Airlines

Letadlo společnosti Malaysia Airlines Zdroj: Darren Koch via Wikimedia Commons (GFDL 1.2)

Letecká společnost Malaysia Airlines oznámila, že "technicky zbankrotovala". Firmu postihly loni dvě katastrofy - v březnu se její letadlo s 239 lidmi na palubě ztratilo cestou z Kuala Lumpuru do Pekingu, o čtyři měsíce později byl další její letoun s 298 pasažéry a členy posádky sestřelen nad Ukrajinou.

Bankrot vyhlásil nový šéf firmy Christoph Mueller, který byl jmenován v květnu. Mueller uvedl, že společnost propustí šest tisíc z celkových 20 tisíc svých zaměstnanců.

Zbývajícím 14 tisícům zaměstnancům byla nabídnuta místa v nové společnosti, která přebírá dědictví Malaysia Airlines, napsala agentura AP. Zmíněné změny se podle AP nijak nedotknou letů Malaysia Airlines.

Tragický rok 2014

„Technicky jsme zbankrotovali. Úpadek začal dlouho před tragickými událostmi z roku 2014,“ řekl Mueller, podle něhož se ale firma znovu může stát přední leteckou společností v oblasti jihovýchodní Asie. Kromě velkého propouštění zaměstnanců se společnost rovněž nyní snaží prodat své dva obří letouny Airbus A380.

V současnosti firma funguje díky finančním dotacím malajsijské vlády, uvedla agentura AP. Letadlo, které zmizelo loni v březnu, se doposud nenašlo, ačkoli ho pátrací týmy hledají na dně oceánu již více než rok. Nejasnosti panují také kolem případu letu MH17, který se zřítil na Ukrajině. Z jeho sestřelení se navzájem obviňují ukrajinská armáda na jedné straně a proruští separatisté a Rusko na straně druhé.