Kauza Railjet pokračuje, Škoda podá rozklad

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Siemens

Tahanice kolem 16 vlaků Railjet od Siemensu, které chtějí České dráhy koupit za necelých pět miliard bez otevřeného tendru, dnes zřejmě neskončí. Plzeňská Škoda Transportation podle informací deníku E15 využije poslední možný termín a podá rozklad k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Pravděpodobnost podání rozkladu odhadl zdroj deníku na 90 procent.

Rozklad má zvrátit rozhodnutí úřadu, který počátkem září celé správní řízení kolem railjetů zrušil. Dráhy tak stále nemohou podepsat smlouvu se Siemensem, ačkoliv už jednou prodloužená opce vyprší s koncem září.

Dráhy mluví o nákupu railjetů od konce loňského roku. Celá kauza ale kvůli vmísení Škody Transportation nabyla na dynamice v polovině června. Tehdy dráhy svůj záměr zveřejnily v Informačním systému o veřejných zakázkách. Využily přitom takzvaného jednacího řízení bez uveřejnění s tím, že jde o neopakovatelně výhodnou nabídku.

Škoda reagovala podnětem k ÚOHS, jenž nejprve předběžným opatřením nákup zakázal, aby ale následně celé řízení zrušil jako neodůvodněné. ČD chtějí využít nabídky rakouských spolkových drah, které objednaly 67 jednotek, následně ale zjistily, že 16 z nich nepotřebují.

Opci na dodávku 16 souprav tak slíbily přepustit českému dopravci. Cena přitom měla zůstat stejná jako u rakouského megatendru.

Škoda podle slov svého vedení naopak bojuje za to, aby se mohla účastnit řádného tendru. Mluví rovněž o ohrožení tuzemského vagonářství.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.