Kontroly na letištích v USA selhávají, pozornosti unikly i makety bomb

bezpečnostní kontrola na letišti v USA

bezpečnostní kontrola na letišti v USA Zdroj: danfinkelstein, Flickr.com (CC BY-NC 2.0)

Americký ministr vnitřní bezpečnosti Jeh Johnson chce změnit bezpečnostní kontroly na letištích ve Spojených státech. Interní kontrola totiž prokázala rozsáhlé nedostatky. Prověrky podle stanice ABC News ukázaly, že ostraha v 95 procentech případů neodhalila cvičné výbušniny a zbraně, které se agenti snažili na palubu pronést.

Testy práce zaměstnanců Úřadu pro bezpečnost v dopravě (TSA), kteří mají na starosti předletovou kontrolu pasažérů, se konaly na sedmdesáti amerických letištích. Jen na třech z nich kontroloři cvičné zbraně a trhaviny objevili.

Během jednoho neúspěšného testu bezpečnostní pracovník při hmatovém ohledání cestujícího nenašel maketu výbušniny, kterou měl agent připevněnou na zádech.

„Výsledky bereme v rámci našeho úsilí testovat a zlepšovat bezpečnostní techniky velmi vážně, neboť hrozby se vyvíjejí,“ uvedl Johnson. Řekl, že kontroloři na letištích dostanou dodatečná školení a že revizí projdou i skenovací přístroje. Výsledky zprávy označil za tajné, dodal ale, že s namátkovými prověrkami bude jeho úřad pokračovat.