Krize dopravcům vypustila vzduch z pneumatik, přepravili méně zboží

Objem zboží přepraveného českými silničními dopravci

Objem zboží přepraveného českými silničními dopravci Zdroj: E15

Lakmusový papírek ekonomiky, za který se nákladní dopravci rádi považují, za loňský rok neskýtá příliš optimistický pohled. Podle statistik ministerstva dopravy objem zboží na korbách českých nákladních aut loni klesal zhruba pětiprocentním tempem. Za tři čtvrtletí silniční dopravci přepravili 246 milionů tun zboží, nejméně od počátku století.

Ještě o trochu rychleji klesaly výkony dopravců v tunokilometrech, což je údaj, který o situaci v odvětví vypovídá zřetelněji. „Lze říci, že pokles kopíruje vývoj hospodářství a vyšší číslo v tunokilometrech má patrně kořeny ve výrazném poklesu ve stavebnictví,“ domnívá se mluvčí sdružení dopravců Česmad Bohemia Martin Felix.

Stavebnictví loni kleslo o více než čtyři procenta a lepší vyhlídky nemá – především kvůli státnímu šetření na dopravních stavbách – ani pro letošní rok. „Na těch číslech něco bude. Je to dáno i tím, že řada dopravců zmenšila flotilu a nepotřebná auta vyřadila,“ komentoval majitel velké dopravní firmy, který si nepřál zveřejnit jméno.

Objem zboží přepraveného českými silničními dopravciObjem zboží přepraveného českými silničními dopravci | E15

Rychlejší pokles zaznamenaly statistiky u vnitrostátní dopravy, kde se množství zboží snížilo o pět procent. U objemově mnohem menší mezinárodní dopravy to byla čtyři procenta. Vývoj potvrzují i údaje z mýtného systému. Dopravci sice loni na mýtném zaplatili rekordních 8,7 miliardy korun, stát ale na základě zvýšení sazeb o čtvrtinu čekal přes deset miliard korun.

Nižší objemy přeprav ovšem nehlásí pouze silnice. Také státní železniční dopravce ČD Cargo oznámil, že loni jeho vlaky odvezly o sedm procent méně zboží než v roce předchozím. Provozní ztráta zřejmě překročí 200 milionů korun.