Kurucz: České dráhy zdraží od prosince maximálně o inflaci

Daniel Kurucz

Daniel Kurucz Zdroj: ctk

České dráhy nebudou v novém jízdním řádu zdražovat více než o inflaci, v mezinárodní dopravě vůbec, uvedl generální ředitel drah Daniel Kurucz. Počet dopravních spojů se nezmění. Nový jízdní řád bude platit od prosince.

„Se změnou cenové politiky nepočítáme. V mezinárodní dopravě nepočítáme s žádným navýšením, u vnitrostátních spojů by zvýšení cen nemělo přesáhnout inflaci,“ uvedl Kurucz. Česká národní banka předpokládá v tomto roce inflaci 1,5 procenta.

Počet dopravních spojů bude zhruba stejný, denně vypravují ČD asi sedm tisíc spojů, upozornil Kurucz. „Někde se posílilo, jinde si objednávky škrtly,“ podotkl.

Kurucz: Ztrátu stáhneme na polovinu

České dráhy se v pololetí vymanily ze ztráty a vykázaly zisk po zdanění 158 milionů korun. Loni v pololetí skupina Českých drah vykázala ztrátu 510 milionů korun. Podle Kurucze stojí za zlepšením výsledků mimo jiné zvýšení tržeb u osobní dopravy a provozní úspory. Loňská ztráta 1,9 miliardy korun může být v roce 2014 až o polovinu nižší, dodal Kurucz.

Počet cestujících se za prvních osm měsíců roku zvýšil meziročně o 645 tisíc. „Je to díky akčním projektům, jako je třeba doprava na festivaly, sportovní akce,“ poznamenal.