Kyperské aerolinky stojí před krachem, přísun státní pomoci se komplikuje

Airbus A319 Cyprus Airways

Airbus A319 Cyprus Airways Zdroj: CC BY 3.0: Milad A380

Kyperské státní letecké společnosti Cyprus Airways hrozí bez rozsáhlé finanční pomoci zánik. Vláda uvažuje o různých scénářích, včetně okamžitého ukončení provozu podniku. Kypr se nyní potýká s hlubokou finanční krizí, kvůli které musel požádat mezinárodní věřitele o záchranný úvěr.

Pokračování provozu Cyprus Airways by si podle listu Filelefteros vyžádalo zrušení části pracovních míst, snížení mezd i počtu letadel a finanční injekci přes 83 milionů eur (více než dvě miliardy korun) během příštích tří let. Otázkou také zůstává, zda by tento plán schválili mezinárodní věřitelé.

O ukončení provozu Cyprus Airways se uvažovalo již začátkem roku 2011. Firma tehdy přežila pouze díky státní pomoci. Kypr příspěvek vysvětlil jako kompenzaci za to, že kyperské letouny nemohou získat povolení pro vstup do tureckého vzdušného prostoru a musí proto létat oklikou. Díky tomu nešlo o nedovolenou státní podporu, kterou by pravděpodobně napadla Evropská komise. Loňský státní příspěvěk při navyšování kapitálu aerolinek už ale pozornosti Bruselu neunikl a Komise nyní vyšetřuje, zda byl legální.

Kypr tento týden dokončil jednání s mezinárodními věřiteli o podmínkách záchranného úvěru deset miliard eur (zhruba 260 miliard korun). První splátku z pomoci obdrží v květnu. Kypr musí kvůli záchrannému úvěru omezit svůj bankovní sektor a sám si musí obstarat dalších 5,8 miliardy eur. Tyto peníze plánuje získat hlavně zabavením části bankovních vkladů nad 100 tisíc eur.