Legendární lokomotiva „Bardotka“ končí

Motorová lokomotiva řady 749 známá ponejvíce pod přezdívkou Bardotka

Motorová lokomotiva řady 749 známá ponejvíce pod přezdívkou Bardotka Zdroj: Vit Javurek, Wikimedia Commons

Česká železnice dá ještě letos sbohem jedné z největších poválečných legend. Motorová lokomotiva řady 749 známá ponejvíce pod přezdívkou Bardotka přestane v polovině prosince jezdit v pravidelné osobní dopravě.

Lokomotiva s nezaměnitelným bubláním motoru je na ústupu už řadu let, poslední čtyři stroje České dráhy nasazovaly v létě na linky Praha – Vrané nad Vltavou – Čerčany a Čerčany – Světlá nad Sázavou. Dnes osobní vlaky tahají pouze dva stroje na první zmíněné trati. Bardotky jsou navíc k vidění už jen o víkendech. „Od 15. prosince budou i na těchto výkonech nahrazeny brejlovci řady 754,“ uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Bardotka, vyráběná v 60. letech, je jednou z nejpovedenějších československých lokomotiv. Vznikla v dílnách ČKD a mimo jiné získala i medaili za design. Právě netradiční tvary ji vysloužily hned několik přezdívek. Zejména u první série připomínalo zaoblené čelo lokomotivy poprsí, což si strojvedoucí rázem spojili s hereckou hvězdou 60. let Brigitte Bardotovou.

Lokomotivě se ale také podle výrazu říká Zamračená, hlavně na jihu Čech je pak známá jako Barča. České dráhy mají v současnosti ve stavu 23 zamračených lokomotiv z let 1966 až 1971, většina už je ale úředně zrušena a připravena k sešrotování. Jiné ale přežijí jako historické kousky, jedna Barča už například zdobí železniční muzeum ČD v Lužné u Rakovníka. Pět provozních lokomotiv má i ČD Cargo, při troše štěstí mohou být spatřeny v okolí Českých Budějovic jako výpomoc například u manipulačních vlaků.

Legendární stroj zcela nezmizí už proto, že má řadu fanoušků doma i v zahraničí. Především Britové pořádají hromadné výlety do Čech jen proto, aby si mohli poslechnout zvuk motoru. Vyžadují přitom striktně lokomotivu bez tlumičů. Britové si nechávají vypravit zvláštní vlak v čele s Bardotkou, k jejich základnímu vybavení přitom patří kvalitní mikrofonu pro nahrávání motoru.