Legios koupil železniční opravny v Nymburku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: wikimedia

Lounský výrobce vagonů a lokomotiv, společnost Legios, koupil Železniční opravny a strojírny Nymburk (ŽOS Nymburk). Legios tak významně rozšířil své výrobní kapacity, v nově nabytém závodě chce vedle tradičního opravárenství lokomotiv rozjet i výrobu vagonů a jejich součástí. Hodnotu akvizice firma nezveřejnila.

„Počítáme, že výroba v ŽOS Nymburk již letos výrazně vzroste a že budeme přijímat nové lidi. Dnes má závod Nymburk asi 150 zaměstnanců, do konce roku se tento počet minimálně zdvojnásobí,“ uvedl generální ředitel skupiny Legios Radek Rybáček.

Dílny pro opravy železničních vozidel fungují v Nymburku už od roku 1874. V 80. letech byl závod přebudován na největší opravnu lokomotiv ve východní Evropě. Největším zákazníkem jsou České dráhy.

Historie lounské strojírenské firmy je ještě o dva roky delší. V současnosti patří Legios mezi významné evropské výrobce lokomotiv, nákladních vagonů a náhradních dílů. Letos firma se zhruba 1200 zaměstnanci očekává obrat kolem tří miliard korun. Jejími zahraničními zákazníky jsou například firmy AAE, Ambrogio, Deutsche Bahn, Railion, Touax Rail nebo Wascosa.