Leo Express má nového akcionáře. Pivovarníka Burdu

Leoexpres poprvé v Praze

Leoexpres poprvé v Praze Zdroj: ctk

Leoexpres poprvé přijíždí na pražské Hlavní nádraží
Leoexpres poprvé v Praze
Kabina strojvedoucího
3
Fotogalerie
Dopravní skupina Leo Express významně mění akcionářskou strukturu. Firma podnikatele Leoše Novotného získala investora, kterým je bývalý většinový vlastník pivovarnické skupiny Pivovary Lobkowicz Group Martin Burda.

Nový investor získal v Leo Expressu čtrnáctiprocentní podíl a stal se po Novotném druhým největším akcionářem. Informaci přinesl server MotejlekSkocdopole.com. Deníku E15 to potvrdil Burda i mluvčí Leo Expressu Petra Valentová, zdrželi se ale dalšího komentáře. Podle serveru nicméně nový investor věří v úspěšný průnik společnosti na americký trh.

Leo Express založil Novotný primárně jako vlakového dopravce. V roce 2012 začala firma provozovat s novými soupravami Stadler Flirt spojení mezi Prahou a Ostravskem. Vlaky začaly časem jezdit až do Košic a postupně se na ně napojovaly autobusové linky do Polska, Rakouska a na Ukrajinu.

Díky partnerství s FlixBusem má firma v síti i linky do Německa. Minulý týden pak oznámila akvizici polské minibusové firmy Tiger Express, která obsluhuje spojení Ostravska především s polskými letišti. Původní majitel Tiger Expressu Peter Jančovič se stal rovněž akcionářem Leo Expressu.

Leo Express loni zůstal ve ztrátě, hospodaření se ale zlepšilo

Dalším akcionářem je generální ředitel Peter Köhler, který vlastní více než dvě procenta. Leoš Novotný si drží stále více než osmdesát procent. Burda podle serveru MotejlekSkocdopole.com kontroluje například Lázně Luhačovice nebo Léčebné lázně Jáchymov, podíl v pivovarech Lobkowicz údajně prodal za více než miliardu.

Leo Express loni zůstal ve ztrátě, hospodaření se ale zlepšilo. Společnost utržila rekordních 263 milionů, což je meziročně o 37 procent více. Hrubý provozní zisk EBITDA se loni ztrojnásobil na 25 milionů. Celkově společnost za loňský rok vykázala ztrátu 84 milionů, když v roce 2014 skončila v minusu 137 milionů.