Leo Express zadržel platby za koleje, chtěl se odškodnit za požár

Majitel Leo Expressu Leoš Novotný

Majitel Leo Expressu Leoš Novotný Zdroj: Anna Vackova, E15

Dopravní společnost Leo Express se dostala do sporu se Správou železniční dopravní cesty. Dopravce zadržel platbu za použití kolejí s tím, že si peníze nechá jako náhradu za škody, které mu v provozu způsobil únorový požár železničního uzlu v Bohumíně. Správa železnic ale takový postup nepřipouští.

„Bylo jim vysvětleno, jak musejí jednotlivé kroky následovat a jaký bude další společný postup v této věci,“ uvedl mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský. Podle něj tak Leo Express své závazky v následujících dnech zaplatí.

O náhradě samotné škody přitom prý zatím nelze hovořit, neboť mimo jiné není jasné, co bylo příčinou požáru. „Pro nás je Bohumín klíčovým dopravním uzlem a problémy související s požárem nám způsobily daleko větší škody než například státem vlastněné konkurenci, která jezdí v závazku,“ řekla mluvčí Leo Expressu Petra Valentová.

Výši škody a zadržené částky žádná ze stran nezveřejnila. Jde však o precedens. Leo Express chce dosáhnout toho, aby v poplatcích za dopravní cestu byly do budoucna zohledňovány i výluky a další komplikace s drážní infrastrukturou. „Postup v podobných případech začíná řešit také Evropská komise tak, aby dopravci mohli požadovat náhradu škody na správci infrastruktury. A o to se také snažíme opírat,“ doplnila Valentová.