Leo Express v pololetí stáhl ztrátu na 31 milionů, přepravil více cestujících

Leo Express

Leo Express

Železniční a autobusový dopravce Leo Express v pololetí meziročně snížil ztrátu o sedm milionů korun na 31 milionů korun. Tržby společnosti stouply o devět procent na 142 milionů korun. Za zlepšením hospodaření stojí především téměř třetinový nárůst počtu pasažérů, kterých černé vlaky a autobusy za první pololetí odvezly 630 tisíc.

Bez započtení odpisů, úroků a daní společnost vykázala zhruba 15milionový zisk (EBITDA ). Podle výkonného ředitele společnosti Petera Köhlera by pololetní čísla mohla být lepší, pokud by se do nich nezapočítaly náklady na rozjezd nových autobusových linek například do Vídně nebo Lvova.

Soukromá společnost Leo Express zahájila činnost v roce 2013 jako železniční přepravce. Provozuje kromě osobních vlaků autobusové linky. Letos v červnu firma koupila dopravní společnost TigerExpress zaměřenou na autobusovou a minibusovou přepravu.

Loni dopravce patřící podnikateli Leoši Novotnému snížil ztrátu na 67 milionů korun z 135 milionů v roce 2014.

Konkurenční železniční dopravce RegioJet, který patří do skupiny Student Agency Radima Jančury, loni zvýšil tržby o 37 procent na 718,5 milionu korun. RegioJet loni poprvé od roku 2011 skončil v zisku zhruba 35 milionů korun.