Požár depa v klíčovém Bohumíně ochromil železnici

Depo v Bohumíně se ocitlo bez proudu a uvěznilo tak pendolina Českých drah

Depo v Bohumíně se ocitlo bez proudu a uvěznilo tak pendolina Českých drah Zdroj: ctk

Požár na nádraží v Bohumíně
Požár na nádraží v Bohumíně
2
Fotogalerie
Po několika planých evakuacích kvůli anonymním telefonátům postihla železnici rána zcela reálná. V noci na dnešek vyhořela v Bohumíně zánovní budova pro řízení tohoto důležitého uzlu na pomezí Moravy, Polska a Slovenska. Popelem lehly zabezpečovací a řídící technologie, škody se odhadují až na dvě stě milionů korun. Dálková i regionální doprava proudící skrze Bohumín se tak fakticky zastavila, kalamitní omezení zřejmě potrvají řadu týdnů.

Bohumín je přitom pro železnici důležitý i kvůli velkému depu, kde se udržují a přenocují soupravy. Depo se ocitlo bez proudu a uvěznilo tak mimo jiné dvě pendolina Českých drah a jednu soupravu Leo Expressu. Dopravci se dnes snažili vlaky z depa dostat za pomoci motorových lokomotiv, což nebylo kvůli ručnímu stavění výhybek jednoduché. Do depa nebude možné po řadu dní zajet, tudíž dráhy musejí řešit servis pendolin pouze v Praze.

Kvůli uvězněným vlakům musely navíc na trasu pendolina mezi Ostravou a Prahou nasadit CityElefant a Railjet. Leo Express zase hledá pro svou soupravu nocleh ve stanicích kolem Ostravy. Dopravu cestujících z Bohumína dnes řešil pomocí taxiků, plánuje nasadit autobusy.

Bohumín se ocitl zcela bez vlakového provozu. Regionální vlaky jsou zatím nahrazovány autobusy, vlaky z Prahy na Slovensko a z Prahy do Varšavy jezdí odklonem přes Havířov, což je zpožďuje. Oklikou jezdí i expresy Varšava – Vídeň. Správa železniční dopravní cesty v 18:00 v Bohumíně alespoň uzamkla výhybky na pevno tak, aby tudy mohly v omezené míře začít projíždět osobní vlaky.

„Už jsme kontaktovali výrobce zabezpečovací techniky, aby dodal alespoň provizorní řešení v podobě kontejneru,“ uvedl mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský. Na kontejner s technologiemi by se dočasně připojily okolní koleje. Definitivní uvedení do obvyklého stavu ale potrvá tři čtvrtě roku, neboť je třeba koupit zcela nové zabezpečovací zařízení. Příčina požáru zatím není známa, spekuluje se například o tom, že slaboproudé zařízení mohla zničit silnoproudá vlna.