Letecké spojení Česka s Ruskem bude v létě bez omezení. Rusové navrhli odklad sporu

Aeroflot (ilustrační foto)

Aeroflot (ilustrační foto) Zdroj: SuperJet International

Aeroflot (ilustrační foto)
Airbus A330, se kterým ČSA létají přes Sibiř do Soulu.
Airbus A330 ČSA
Airbus A330 ČSA
5
Fotogalerie

Česko a Rusko se dohodly zachovat přes léto dosavadní rozsah vzájemného letového provozu a zároveň jednat o další spolupráci. Ve čtvrtek to řekl mluvčí českého ministerstva dopravy. Ruský list Vedomosti předtím napsal, že ruské ministerstvo dopravy navrhlo českým úřadům odložit definitivní řešení sporu o podmínkách letecké přepravy na září. Odklad má podle ruské strany ušetřit starosti cestujícím během letní turistické sezony.

"Nechceme dopustit další blokace leteckého provozu mezi oběma státy v hlavní dovolenkové sezoně a snižovat pohodlí cestujícím," potvrdil prozatímní ujednání český rezortní mluvčí František Jemelka.

"Ruská strana zaslala odpověď na návrh českého ministerstva dopravy, ve které navrhuje přenést definitivní řešení o podobě další spolupráce v oblasti vzdušného spojení na září, kdy končí letní sezona," uvedl mluvčí ruského ministerstva dopravy. Odklad má podle něj zajistit, aby občané obou zemí mohli klidně plánovat cesty během léta.

Deník Vedomosti připomněl, že 2. července několik ruských aerolinek zrušilo lety do Česka, protože české úřady anulovaly příslušná povolení. Část letů na lince Moskva-Praha-Moskva zrušil Aeroflot. Společnost Uralskije avialinii také zrušila lety mezi Prahou a letišti Kolcovo v Jekatěrinburgu a Žukovskij u Moskvy. Letecká společnost Poběda zrušila lety mezi Moskvou a Karlovými Vary. Téhož dne večer se Rusko a Česko dohodly na obnovení letů, ale jen do 7. července.

Vedomosti psaly, že spor vyvolala ruská snaha domoci se více letů pro ruské společnosti. Omezením letů ruských aerolinek do Česka české úřady reagovaly na krok ruské strany, která odebrala ČSA práva pro přelet nad Sibiří; český dopravce této trasy využívá pro linku do Soulu.

Podle ruské tiskové agentury Interfax byla příčinou konfliktu nespokojenost Prahy s platbami, které od ČSA za přelety Sibiře žádala Moskva.

Odborníci na cestovní ruch varovali, že případné omezení přímého leteckého spojení mezi Českem a Ruskem by mohlo negativně ovlivnit turistiku. Ruských turistů se loni v českých hotelech a penzionech ubytovalo podle agentury CzechTourism přes 545 000 a průměrně v Česku strávili téměř osm nocí, což bylo více než v případě občanů jiných států.