Letenky mohou být až o dva tisíce korun levnější. Kvůli cenám ropy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Ceny letenek na dálkových linkách by příští rok mohly klesnout až o dva tisíce korun, pokud se udrží současné nízké ceny ropy, řekl ředitel prodejního portálu Letuška.cz Josef Trejbal. Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) totiž uvedlo, že průměrné ceny zpátečních letenek by příští rok mohly být o zhruba pět procent nižší než letos. Například ČSA se ale zlevňovat nechystá.

Průměrná cena zpáteční letenky bez započtení daní a příplatků po očištění o inflaci klesne proti letošním cenám odhadem na 458 dolarů (zhruba 10 200 korun).

„Pokud se nízká cena ropy udrží více než tři měsíce, může to znamenat pokles cen letenek po Evropě v řádu stovek korun a dálkových letenek v rozmezí 1000 až 2000 korun,“ uvedl Trejbal.

Společnost Student Agency předpokládá zlevnění letenek v jednotkách procent. „Kdy to bude, to záleží především na tom, jak velká zásoby paliva letecké společnosti mají k dispozici za vyšší cenu a kdy začnou nakupovat za nižší,“ uvedla mluvčí Petra Nováková.

České aerolonie už trend zohlednily

ČSA ale naopak ceny zachovají. „České aerolinie v průběhu letošního září zásadním způsobem změnily systém řízení cenotvorby a postupně zavedly nové jednosměrné tarify na většině pravidelných linek společnosti. Nové tarifní podmínky trend klesajících cen ropy už zohledňují. V této chvíli České aerolinie další změny cen letenek nechystají,“ uvedl mluvčí ČSA Daniel Šabík.

Firma také spustila on-line prodej doplňkových služeb. Na webu aerolinek si tak klienti mohou připlatit například za konkrétní sedadlo, další kus zavazadla či jeho nadváhu, vstupy do salonků či cestovní pojištění a uhradit je jedinou platbou spolu s letenkou.

Cena severomořské ropy Brent se poprvé za více než pět let propadla pod 65 dolarů za barel, od června klesla o více než 40 procent, zejména kvůli růstu těžby ropy v USA. Podle údajů IATA tvoří náklady na palivo v průměru 31 procent celkových nákladů aerolinek.

IATA uvedla, že průměrná cena zpáteční letenky bez započtení daní a příplatků po očištění o inflaci klesne proti letošním cenám odhadem o 5,1 procenta na 458 dolarů (zhruba 10 200 korun).