Lety ČSA z Pardubic do Ruska mají zelenou. Plán přesto může skončit u ledu

Airbus A320 ČSA přistává na pražském letišti

Airbus A320 ČSA přistává na pražském letišti Zdroj: E15 Stepan Bruner

Letecká společnost České aerolinie udělala první krok k zavedení tří přímých linek z Pardubic do Ruska. Tuzemský dopravce získal od ministerstva dopravy přepravní práva na lety do Moskvy, Petrohradu a Jekatěrinburgu, což je nutná podmínka pro udělení souhlasu ruských úřadů.

Věc má ale háček. Aerolinie podávaly svou žádost ještě před vyhrocením ukrajinské krize, která přinesla výrazný odliv poptávky východních pasažérů. Celý pardubický byznysplán Českých aerolinií se tak může snadno zhroutit.

„Až budeme mít všechna potřebná povolení, tak se musíme znovu podívat na zájem ruských cestujících,“ uvedl mluvčí firmy ČSA Daniel Šabík. Prozatím chce dopravce pokračovat ve schvalovacím procesu na ruské straně, přesně stanovené úřední postupy by krize podle Šabíka narušit neměla.

Všechna nutná povolení chtějí mít aerolinie v kapse do konce léta. ČSA ale postupně začínají doplácet na svoji východní orientaci, která měla být naopak jejich největší výhodou. V posledních měsících se rekordně propadl kurz rublu k euru, cestování Rusů do Evropské unie nenahrává ani politické a vojenské napětí.

Jak zjistila analytická společnost Mag Consulting průzkumem mezi ruskými touroperátory, do českých zemí letos přijede zhruba o patnáct procent méně ruských turistů než loni. To představuje úbytek více než sta tisíc lidí. Předpovědi se naplnily už během květnových svátků, které jsou tradičně vrcholem cestovatelské sezony v Rusku. ČSA ale tentokrát zaznamenaly pokles poptávky.

V reakci na krizi ČSA rovněž vypustily dvě frekvence na pravidelné lince do Kyjeva. Na situaci v Rusku může doplatit i zmíněné pardubické letiště, jehož čísla dosud utěšeně rostla. Z velké části je ale závislé právě na ruské klientele, létá sem například ruská firma Transaero.