Londýn otestuje první double-decker na elektřinu. Vznikl v Číně

BYD eBus

BYD eBus Zdroj: BYD

Interiér vozu
BYD eBus
2
Fotogalerie
Světoznámé londýnské dvoupatrové autobusy zezelenají. Místo barvy ale vymění svůj pohon. Na podzim začne britská metropole v ostrém provozu testovat svůj ikonický dopravní prostředek s elektrickým motorem. Elektrobus vyrobila čínská automobilka BYD.

V Londýně fungují běžné jednopatrové autobusy na elektřinu již od roku 2013, zatímco „dvoupatrák” byl všeobecně považovaný za příliš těžký na výrobu. A to doslova, kvůli rozměrům a hmotnosti baterie, jež by měla vozidlo pohánět. Změnu přinesla nová bateriová technologie od BYD, dostatečně levná i kompaktní.

Londýnský dopravní podnik nový autobus zpočátku nasadí na trasu číslo 16. Ta vede ze severozápadu města na nádraží Victoria. Pokud se zelenější autobus v provozu osvědčí, výhledově by mohl věčně ucpanému Londýnu ulevit co do množství vypouštěných zplodin.

K nim hojně přispívají mimo jiné právě dieselové agregáty současných dvoupatrových autobusů. Hlavní nákupní třída Oxford Street, kudy houfně jezdí, patří mezi nejznečistěnější ulice na světě, upozornil list The Guardian. Stávající flotilu starosta Londýna Boris Johnson označil za „pulzující kolosy, které s řevem raněných válečných slonů vypouštějí své výpary.“

Jeho úřad doplnil, že spolu s uvedením nových ekologičtějších autobusů začne testovat i novátorský způsob jejich napájení. Indukční dobíjení nepotřebuje kabely, na příslušných parkovacích místech se energie nabije bezdrátově.