LOT odmítá převzít další Dreamlinery, chce odškodnění za poruchy

Boeing 787 Dreamliner (Foto: Profimedia)

Boeing 787 Dreamliner (Foto: Profimedia)

Polský LOT je první evropskou leteckou společností, která do provozu nasadila Boeing 787 Dreamliner. Nejmodernější dopravní letoun světa ale trápí série poruch, která vyvrcholila dnes vyhlášeným dočasným zákazem provozu. LOT kvůli tomu žádá odškodnění, Boeing ale jakékoli pochyb o bezpečnosti svého letadla odmítá.

LOT, který provozuje dva Dreamlinery a dalších osm má objednaných, chce z dočasného zákazu provozu, který dnes vydaly americké i evropské úřady, vyvodit důsledky. „Zkoumáme smlouvu s Boeingem s důrazem na naše možnosti získat kompenzaci,“ prohlásil viceprezident LOTu Tomasz Balcerzak.

Firma sice smlouvu na dodávku letadel nevypoví, převzetí dalších strojů ale podmiňuje tím, že budou odstraněny všechny nedostatky. Do konce března by do Varšavy podle původního plánu měly dorazit tři nové Dreamlinery.

Nejmodernější Boeingy se s poruchami potýkají už několik týdnů. Až středeční nouzové přistání japonského Dreamlineru kvůli poruše baterie a kouři v kokpitu ale americké i evropské úřady přimělo celou flotilu tohoto typu uzemnit. Povolení ke vzletu dostanou, až budou baterie bezpečné. Boeing sice s úřady spolupracuje, kritiku ale odmítá. „Jsme přesvědčeni, že 787 je bezpečná,“ uvedl mluvčí firmy James McNerney.

LOT dnes jeden z nových Dreamlineru vypravil na první zámořský let. Kvůli zákazu, který byl vyhlášen až po startu letu do Chicaga, nyní musí letoun až do odvolání zůstat v USA.