Lufthansa kvůli nesouhlasu Evropské komise ruší akvizici

Lufthansa se potýká už druhý den se stávkou, během dvou dnů ruší na 1900 spojů.

Lufthansa se potýká už druhý den se stávkou, během dvou dnů ruší na 1900 spojů. Zdroj: Reuters/ČTK

Lufthansa
Air Berlin
Air Berlin
Niki Lauda
5
Fotogalerie

Německá letecká společnost Lufthansa zrušila plánované převzetí rakouských aerolinek Niki, které patří insolventní německé letecké společnosti Air Berlin. Reaguje tak na negativní postoj Evropské komise vůči dohodě kvůli obavám z omezení konkurence. Lufthansa ve středu uvedla, že má stále v plánu převzít od Air Berlin divizi LG Walter a komisi předloží upravený návrh.

Plánované převzetí divizí Niki a LG Walter od Air Berlin vyvolalo obavy mezi konkurenty Lufthansy, že bude mít firma v Německu příliš dominantní postavení, uvedla agentura Reuters.

Konkurzní správce Air Berlin vede jednání s dalšími stranami, které již dříve vyjádřily zájem o Niki. Jsou mezi nimi IAG, což je mateřská firma British Airways, a také aerolinky Condor, které patří cestovní kanceláři Thomas Cook.

Konkurzní správce ale zatím nedostal přiměřenou nabídku a pokud nebude dohoda rychle schválena, bude muset Niki následovat mateřskou firmu a vyhlásit platební neschopnost.

Podobně mluvčí německé vlády Steffen Seibert agentuře DPA řekl, že Niki zřejmě nyní skončí v insolvenčním řízení a bude muset ukončit lety.

Lufthansa letos v říjnu podepsala dohodu o koupi velké části insolventních aerolinek Air Berlin za zhruba 210 milionů eur (5,4 miliardy Kč). Dohoda zahrnovala rakouské aerolinky Niki, regionální leteckou společnost LG Walter a 20 letadel. Air Berlin odhaduje, že jen za LG Walter by mohla dostat 18 milionů eur.

Německá vláda očekávala, že příjem z prodeje divize použije na splacení překlenovacího úvěru, který poskytla Air Berlin po vyhlášení platební neschopnosti, aby mohly aerolinky dále létat.

Nízkonákladovou rakouskou leteckou společnost Niki založil v roce 2003 bývalý závodník formule 1 Niki Lauda. Aerolinky Air Berlin koupily 24 procent akcií Niki v roce 2004, v roce 2010 svůj podíl zvýšily na 49,9 procenta. Niki provozuje především dovolenkové lety do destinací jako jsou Kanárské ostrovy, severní Afrika a Turecko.