Lufthansa zruší pětinu manažerských pozic a tisíc kancelářských míst

Lufthansa sníží na polovinu investice do nových letadel – do roku 2023 si jich pořídí nejvíce osmdesát.

Lufthansa sníží na polovinu investice do nových letadel – do roku 2023 si jich pořídí nejvíce osmdesát. Zdroj: Reuters

Lufthansa se bude snažit co nejrychleji zredukovat vládní půjčky a kapitálové podíly, aby nemusela platit vyšší úroky.
Společnosti Lufthansa přebývá na 22 tisíc zaměstnanců, ale bude se snažit vyhnout nucenému propouštění.
Letadlo Lufthansy na letištní ploše
Lufthansa sníží na polovinu investice do nových letadel – do roku 2023 si jich pořídí nejvíce osmdesát.
5
Fotogalerie

Německé národní aerolinie Lufthansa škrtnou dvacet procent vedoucích pozic a tisíc míst v administrativě. Další oznámená úsporná opatření mají největší evropské letecké společnosti pomoci krýt výpadky příjmů způsobené koronavirovou krizí. Firma se zhruba 138 tisíci zaměstnanci k tomu dodala, že také sníží na polovinu investice do nových letadel – do roku 2023 si jich tedy pořídí nejvíce osmdesát.

Akcionáři německé společnosti v červnu schválili vládní záchranný balíček ve výši devíti miliard eur, zhruba 240 miliard korun, který měl aerolinkám pomoci vyhnout se bankrotu. Už začátkem dubna se firma rozhodla zeštíhlit leteckou flotilu a neobnovit aktivity nízkonákladové dceřiné společnosti Germanwings.

Lufthansa rovněž uvedla, že se bude snažit co nejrychleji zredukovat vládní půjčky a kapitálové podíly, aby nemusela platit vyšší úroky. Zopakovala, že jí přebývá na 22 tisíc zaměstnanců, ale že se bude snažit vyhnout nucenému propouštění.

První část státní podpory už firma obdržela minulý týden. Státní banka KfW aerolinkám poskytla první miliardu eur z dohodnutého třímiliardového úvěru.

O záchraně letecké společnosti se debatuje také v Česku, kde tone v potížích dopravce Smartwings. Ten v minulých týdnech požádal stát o garanci za úvěr kolem 800 milionů korun. Začátkem minulého týdne oznámil, že v následujících měsících propustí až šest stovek zaměstnanců.