Maďarský Orient Express pojede do Íránu. Slibuje luxus

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Železniční nadšenci s láskou pro nostalgii - a dostatkem finančních prostředků - si brzy budou moci vyzkoušet jízdu maďarským luxusním vlakem Orient Express. Na trať z Budapešti do Teheránu ho pošle železniční společnost Hungarian Railways.

Ceny jízdenek budou podle agentury AFP sahat od 10 tisíc do 23 tisíc eur (asi 260 tisíc až 620 tisíc korun) za osobu. Cestujícím se dostane „pětihvězdičkového“ zacházení včetně alkoholu zdarma až k íránským hranicím, pak už se budou podávat jen limonády a nealkoholické pivo.

„Írán se v poslední době začal otevírat Západu, proto si myslíme, že je na podobnou službu ten pravý čas,“ řekla AFP obchodní ředitelka odboru Nostalgia maďarských státních železnic Marcella Bekeová.

Trasa vlaku do ÍránuTrasa vlaku z Budapešti do ÍránuTrasa vlaku z Budapešti do Íránu | Danube Express

První vlak složený z 13 nákladně vyzdobených vagónů z 50. let s kapacitou pro asi 70 hostů vyjede z Budapešti 15. října. Dva týdny trvající cesta ho zavede přes Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Turecko, a poté přes íránská města Šíráz a Persepolis do Teheránu.

Všechna kupé první jízdy už jsou vyprodaná - obsadili je převážně britští a australští cestující, dodala Bekeová. Dalších pět jízd se plánuje na rok 2015.

Orient expres
Orient expres je označení pro více železničních spojení mezi západní Evropou a Balkánským poloostrovem. Až do 2. světové války se jednalo o luxusní vlaky Mezinárodní společnosti lůžkových vozů - Compagnie Internationale des Wagons-Lits (CIWL) spojující Paříž a Konstantinopol, potažmo Istanbul. Proslulým se stal Orient Expres také díky románu Agathy Christie Vražda v Orient-expresu.
Posledním pozůstatkem slavné éry byl vlak Orient expres, který od června 2007 jezdil na trase Štrasburk – Vídeň. Se změnou jízdního řádu v prosinci roku 2009 přišel definitivní konec legendárního spoje. Ale již od 70. let 20. století jsou jako Orient expres provozovány nostalgické vlaky složené z původních vozů z 20. a 30. let 20. století, přizpůsobených dnešním požadavkům.