Marek končí v ČSA, aeroholding chystá rotaci kádrů

Airbus A320 ČSA přistává na pražském letišti

Airbus A320 ČSA přistává na pražském letišti Zdroj: E15 Stepan Bruner

Akci kulový blesk připomínají chystané personální změny ve skupině Českého aeroholdingu. Podnět k nim dal dosavadní člen představenstva dceřiných Českých aerolinií Jiří Marek, který se po tříletém působení rozhodl leteckou společnost opustit.

Podle mluvčí aeroholdingu Michaely Lagronové Marek naplnil hlavní cíle, ke kterým patřila proměna dopravní a obchodní sítě, a chce se posunout v kariéře dál. „Přání ukončit své působení v ČSA projevil již dříve, byl ale požádán vedením společnosti o setrvání ve svých funkcích do doby, než bude nalezen jeho vhodný nástupce,“ uvedla Lagronová.

Nástupce se našel v sesterské firmě Letiště Praha. Do představenstva ČSA i uvolněné funkce výkonného ředitele pro obchod a marketing nastoupí Jozef Sinčák, který podobné pozice zastával právě na letišti. Tam Sinčák přišel v roce 2009 z vedení ING Investment Management. Díru po Sinčákovi na Letišti Praha zalepí Marta Guthová. Zasedne v představenstvu firmy a bude místo Sinčáka i výkonnou ředitelkou pro obchod a korporátní služby.

Guthová dosud působí v mateřském Českém aeroholdingu jako členka představenstva a vrchní ředitelka pro nákup, obchod a marketing. Tyto funkce opustí a aeroholding je zaplní téměř šalamounsky. Do představenstva mateřské firmy zasedne Sinčák, který tím ve skupině obsadí hned dvě představenstva. Jeho pozice se tak bude blížit významu prezidenta ČSA Philippa Moreelse. Výkonné pravomoci nad nákupem, obchodem a marketingem si rozdělí všichni členové představenstva aeroholdingu, jedna pozice tak přeci jen zanikne. Vše by se mělo uskutečnit a zúřadovat do konce října.