Memorandum: První let Praha-Peking by mohl proběhnout koncem září

Hainan Airlines

Hainan Airlines Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Xiangrui HUANG via Flickr

Český Aeroholding a největší čínské soukromé aerolinky Hainan Airlines podepsaly dohodu o zřízení přímé letecké linky mezi Prahou a Pekingem. Létat má od konce září, konkrétní datum memorandum ale neobsahuje. Číňané v Praze podepsali také dohodu o natočení koprodukčního filmu s populárním Krtečkem.

Podle původního plánu měla přímá linka spojovat Prahu s čínskou obchodní metropolí Šanghají. Nakonec se ale čínské úřady rozhodly pro hlavní město Peking a udělily pro ni povolení aerolinkám Hainan. Podle dřívějších zpráv by měla linka fungovat od 22. září, čínská strana se ale zatím nechce k žádnému datu vázat.

Memorandum o jejím zřízení dnes na úřadu vlády podepsal generální ředitel Českého Aeroholdingu Václav Řehoř a místopředseda představenstva Hainan Airlines Čchen Wen-li. Podle dřívějších vyjádření čínských představitelů by letecký dopravce měl na linku nasadit letoun Boeing 767 s kapacitou zhruba 250 míst. Létat by měla třikrát týdně.

Naším pracovním termínem je září, ale finální rozhodnutí o tom, kdy a jak se bude létat, to musí udělat čínská strana

„Naším pracovním termínem je září, ale finální rozhodnutí o tom, kdy a jak se bude létat, to musí udělat čínská strana,“ řekl generální ředitel Českého Aeroholdingu Václav Řehoř, který dnes memorandum o zřízení přímé letecké linky podepsal na úřadu vlády s místopředsedou představenstva Hainan Airlines Čchen Wen-liem.

U příležitosti návštěvy čínské vicepremiérky Liou Jen-tung dnes Čína a Česko podepsaly dalších osm memorand a dohod o spolupráci. Na jejich základě má vzniknout celovečerní koprodukční animovaný film Panda a Krteček, v horských lázních Karlova Studánka se bude léčit dalších 40 čínských dětí s dýchacími obtížemi, Česko a Čína si budou uznávat vysokoškolské diplomy, vyměňovat studenty a spolupracovat řadě oblastí zdravotnictví.