Miliardář Thiele navýšil podíl v Lufthanse. Chce zablokovat dohodu o státní pomoci

Heinz Hermann Thiele

Heinz Hermann Thiele Zdroj: profimedia.cz

Letiště po celé Evropě plní odstavená letadla: Lufthansa
Letiště po celé Evropě plní odstavená letadla: Lufthansa
3
Fotogalerie

Navýšil svůj podíl ve společnosti a následně se začal bránit státní pomoci, kterou by měla obdržet. Tak by se dalo shrnout počínání německémo miliardáře Heinze Hermanna Thieleho okolo jeho investice do německých aerolinek Lufthansa.

Lufthansa vyzývá investory k účasti na mimořádné valné hromadě, která se má konat příští týden a má schvalovat státní záchranný balík v objemu devíti miliard eur (240 miliard korun).

Podle odhadu společnosti, který má k dispozici agentura Reuters, se svolané valné hromady zúčastní méně než 50 procent akcionářů. To by znamenalo, že pro vládní pomoc by musely zvednout ruku dvě třetiny přítomných.

Takové očekávání hraje do karet Heinzi Hermannu Thielemu. Miliardář známý svou dlouhodobou kritikou vlády německé kancléřky Angely Merkelové v uplynulých dnech zvýšil svůj podíl v Lufthanse z deseti na 15,5 procenta a následně začal vystupovat proti podmínkám navrhované pomoci. 

V rozhovoru pro deník Frankfurter Allgemeine Zeitung se Thiele ohradil především proti požadavku vlády na 20procentní podíl v Lufthanse a na dvě místa v dozorčí radě aerolinek. Thiele je přesvědčen, že vedení společnosti dosud nevyčerpalo všechny ostatní možnosti.

Lufthansa tvrdí, že pokud nebude státní pomoc schválena, bude muset do několika dnů po valné hromadě požádat o ochranu před věřiteli. Německý ministr financí Olaf Scholz vyjádřil přesvědčení, že dohoda o pomoci bude schválena. 

Thiele je podle indexu agentury Bloomberg 68. nejbohatším člověkem na světě s majetkem v hodnotě 16,9 miliardy dolarů. Ovládá skupinu Knorr-Bremse, která patří mezi největší výrobce brzd pro kolejová a nákladní vozidla. Drží také necelou polovinu akcií výrobce speciálních kolejových vozidel Vossloh.