Milionová pokuta pro ČD za taurusy skončí u Nejvyššího správního soudu

Lokomotiva řady 1216 Taurus, první v korporátním designu ČD

Lokomotiva řady 1216 Taurus, první v korporátním designu ČD

Případem zrušené milionové pokuty, kterou Českým drahám (ČD) udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za pronájem lokomotiv Taurus od rakouských drah v roce 2014 se bude zabývat Nejvyšší správní soud (NSS). ÚOHS podal proti dubnovému rozsudku Krajského soudu v Brně, který pokutu zrušil, kasační stížnost.

Krajský soud pokutu zrušil s tím, že České dráhy zákon neporušily a pouze plnily závazky vyplývající z dohody o mezinárodní přeshraniční dopravě. Soud tak odmítl argument ÚOHS, který tvrdil, že se dráhy dopustily správního deliktu tím, že si nepronajaly lokomotivy v žádném z druhů zadávacího řízení.

Dráhy se bránily tím, že jde o standardní spolupráci s národním dopravcem sousedního státu a takzvanou vyrovnávku výkonů, která je běžná při spolupráci i s dalšími okolními státy. Podle soudce Krajského soudu v Brně Davida Rause není možné považovat za pronájem lokomotiv ani stav, kdy se část smlouvy plní finančně. „Dráhy neučinily nic víc, než co by přesahovalo závazek České republiky v mezinárodní dopravě,“ řekl Raus.

Nesouhlas antimonopolního úřadu

Zatímco České dráhy rozhodnutí soudu přivítaly, ÚOHS s ním nesouhlasí. České dráhy vedou s antimonopolním úřadem ještě totožný souběžný spor, v němž dostaly pokutu 1,2 milionu korun za smlouvy uzavřené v letech 2009 až 2012. Odvolání proti této pokutě se věcně řešilo právě v rámci dubnového sporu, proto lze podle dřívějšího vyjádření právního zástupce ČD Robina Bláhy předpokládat, že ÚOHS bude muset zrušit i tuto pokutu.

České dráhy v letech 2009 až 2012 uzavíraly každoročně se společností Österreichische Bundesbahnen smlouvy na pronájem lokomotiv Taurus. Ty jako jediné mohou vozit osobní soupravy Railjet na mezinárodních spojích mezi Prahou, Vídní a Štýrským Hradcem. První v Česku vyjela v roce 2014. V předchozích letech vozily rakouské lokomotivy standardní soupravy vlaků EuroCity mezi Českém a Rakouskem.