Ministerstvo dopravy chce umožnit části dopravců jezdit se staršími vozidly

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jiri Kotatko

Ministerstvo dopravy chystá úlevy autobusovým dopravcům. Ti by podle návrhu novely nařízení vlády nemuseli při dlouhodobých smlouvách s kraji a dalšími objednateli veřejné dopravy povinně dodržovat průměrnou hranici stáří vozidlového parku na devíti letech. Týkat se to má ale pouze desetiletých smluv, u kterých si objednávající vymínil, že budou provozovány novými autobusy. Materiálem se bude na pondělním jednání zabývat vláda.

Smlouvy na desetileté období, což je maximum stanovené nařízením vlády, nejsou ve veřejné autobusové dopravě výjimkou. Pokud dopravce musí od začátku tohoto období zajistit kompletně nové autobusy, nesplňují už tyto stroje v posledním roce podmínku průměrného devítiletého stáří vozidel a dopravce tak má povinnost koupit na toto roční období nová vozidla.

„Nutnost takovéto investice v závěru doby trvání smlouvy se objektivně jeví jako neúčelná. Dopravce následně nemusí mít pro takto zakoupené vozidlo využití,“ uvedlo v materiálu ministerstvo dopravy.

V ostatních případech má hranice devíti let zůstat. Od výjimky si ministerstvo dopravy slibuje usnadnění uzavírání dlouhodobých smluv ve veřejné dopravě tak, aby umožnily obcím a krajům požadovat po dopravcích nová vozidla.

Cestující by tak na trase měli potkávat vozidla shodného stáří a tedy i obdobného komfortu. Mělo by tak napomoci k omezení situací, kdy jeden spoj je na téže lince zajišťovaný novým vozidlem, zatímco jiný vozem starým patnáct a více let.